Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Вълна от фалити в Русия ще нанесе нов икономически удар

Около една трета от компаниите заявиха в края на април, че са изложени на риск от фалит

Вълна от фалити в Русия ще нанесе нов икономически удар

Снимка: Getty

Икономиката на Русия в размер на 1.6 трлн. долара ще понесе още един удар, когато бъде отменен мораториумът върху завеждане на дела за фалит, пише Bloomberg. Мярката, която се прилага в условията на пандемия, изтича през октомври.

„Това е като машина за поддържане на живота – ако няма лечение, настъпва смърт при изключване на машината“, коментира Юрий Халимовски от Deloitte в Санкт Петербург. По неговите думи, когато мораториумът бъде отменен, ще настъпи голяма вълна от фалити. 

Очакваният ръст на фалитите в Русия ще са поредното предизвикателство в една вече болезнена година за икономиката на страната, която се насочва към най-големия си спад от повече от десетилетие. Президентът Владимир Путин, който се опитва да насърчи гражданите да гласуват следващата седмица за промени в конституцията, които биха му позволили да удължи управлението си, прекрати ограничителните мерки по-рано, за да се опита да ограничи финансовата болка.

Около една трета от компаниите заявиха в края на април, че са изложени на риск от фалит, показва проучване, проведено от Центъра за стратегически изследвания в Москва.

„Веднага след като мораториумът приключи, ще започне ефект на домино“, заяви Александър Синицин, който ръководи изследователския център.

Още по темата

Бизнесмен на име Александър, който управлява верига детски игрални центрове в търговски центрове в Москва и Екатеринбург, заяви, че сметките и дълговете му нарастват, докато той чака да му бъде разрешено да фалира.

„Правителството ми казва, че сега не мога да фалирам, че не бива да уволнявам хората и трябва да им плащам“, казва той, като предпочита да не съобщава фамилното си име, тъй като фалитът все още не е официален. "Нямаме пари и няма къде да вземем", добявя Александър.

Големите компании вече започват да преразглеждат договори, за да намалят щетите си при фалит на подизпълнители, обяснява Халимовски от Deloitte. По думите му една от най-големите вериги в Русия дори е създала база данни за проследяване на финансовото състояние на своите контрагенти.

Министерството на икономиката не отговори на искане за коментар по имейл от страна на Bloomberg дали правителството ще предприеме мерки за предотвратяване на голям брой корпоративни фалити.

Компаниите в потребителския сектор са най-силно засегнати през последните два месеца от ограничителните мерки и много фирми все още страдат от спад в потребителското търсене, дори когато се премахват ограниченията.

Служителите са оставени в неизвестност от разпоредби, които не позволяват на компаниите да съкращават персонал, дори и да нямат пари да им платят, а малките предприятия се оплакват, финансовата подкрепа не е достатъчна, за да покрие дори основните им плащания.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
5
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Как работи тази забрана за фалитите, какво става ако нямаш пари да плащаш? Не е ли като да забраниш на някой да умре?
4
 
8
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
"Лично я думаю, что 'Путин, экономика и развитие' - это три слова, которые не могут быть в одном предложении."

Още от Централна и Източна Европа
Политическите спорове в Румъния са поредната заплаха за спасителния план на ЕС