IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки коронавируса украинците заминават да спасяват реколтата в Европа

Около 1500 сезонни работници са получили разрешение за влизане във Финландия, от които две трети са украинци

17:48 | 19.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

На почти празен терминал на летище Бориспол в Киев Юрий чака да се регистрира за полета си до Хелзинки. Подобно на него стотици украинци заминават да работят на полета в Европа въпреки затварянето на границите заради коронавирусната пандемия, пише AFP.

Полетът му е едно от малкото изключения, откакто Киев затвори границите си и спря редовните въздушни връзки през март, за да забави разпространението на пандемията, блокирайки у дома им сезонните работници, които трябваше да заминат да работят в Европа.

Но опасявайки се, че плодовете и зеленчуците им може да изгният в полетата, земеделци в редица страни като Великобритания и Финландия в крайна сметка осигуриха чартърни полети за работниците.

„Заплатите в Украйна са много ниски. Нищо не можем да направим с тях“, казва 35-годишният Юрий, който заминава за Финландия за трети път.

За пет месеца той ще прибира там марули и броколи и ще спечели общо 7500 евро, или около четири пъти повече, отколкото би заработил на обичайната си работа като оператор на кран.

Юрий е един от десетките хиляди украински сезонни работници, които се трудят всяка година в полета в Западна Европа, тъй като не могат да си намерят добре платена работа в родината.

Украйна, която е бивша съветска република с около 40 млн. души население, е една от най-бедните страни в Европа, а икономическите последици от коронавирусната пандемия може да задълбочат финансовите затруднения на населението й.

Страната, която миналата седмица започна постепенно смекчаване на блокадата, регистрира в понеделник 18 616 случая на коронавирус, от които 535 починали.

Украинските работници заминават в момент, когато редица европейски столици на свой ред отварят с внимание границите и смекчават блокадата си, за да съживят парализираната икономика.

Така Хелзинки разреши полетите за сезонните работници, въпреки че границите на Финландия остават частично затворени, защото властите „си дадоха сметка, че ще се нуждаем от някои чуждестранни работници“, съобщава пред AFP финландската посланичка в Украйна Паиви Лайне.

Около 1500 сезонни работници са получили разрешение за влизане, от които две трети са украинци, смятани за „надеждни“ работници от финландските земеделци, уточнява тя.

Първоначално Киев не желаеше да позволи на работниците си да заминат, тъй като считаше, че пътуванията създават риск за здравето им. Властите смятаха, че има достатъчно работа в собствената им страна, въпреки че около два милиона украинци се върнаха в родината си от началото на пандемията по данни на правителството.

„Изглежда нелогично да организираме чартъри за масовото заминаване на украинци“ към Европа в момент, когато страната опитва да организира връщането на блокираните си граждани в чужбина, заяви през април външният министър на страната Дмитро Кулеба.

През април полет със сезонни работници към Лондон дори беше забавен с девет часа, тъй като летищните власти отказаха да разрешат кацането му. Но лавина от гневни коментари в социалните мрежи, обвиняващи правителството, че превръща гражданите си в „роби“, допринесе за промяна на политиката на Киев.

Вицепремиерът Вадим Пристайко заяви през май, че десетки австрийски компании чакат пристигането на над 800 украински работници. Той призна, че работниците са по-добре в чужбина и допълни, че Киев преговаря за изпращането на „хиляди“ украинци във Финландия.

Докато чака полета си за Хелзинки, 32-годишният Микола изразява задоволство от промяната на това. Сега, когато политиката и бюрокрацията отстъпиха, „е време да заминем на работа, да спечелим пари и след това да се завърнем щастливи“, казва той пред AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
male4ko
преди 3 години
Това се казва двойнствен морал/двоен аршин.. Където имат файда от "лошите източноевропейци" -вземат ги, където не, са си лошите източноевропейци.. Ах, защо не може тези хора да си останат по домовете, да ги видим после какво ще ядат разглезените мързеливи 'западноевропейци'..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още