IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 46-то място в класацията за борба с неравенството при доходите

Словения и Хърватия са поставени най-високо от всички страни от ЦИЕ

08:14 | 11.10.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е една от 50-те държави в света, които най-ефективно се справят с редуцирането на неравенството при доходите на гражданите, показва класацията на Commitment to Reducing Inequality Index.

През 2015 г. ръководителите на 193 правителства обещаха да намалят финансовото неравенство между гражданите на техните страни във връзка с Целите за устойчиво развитие (SDG) като част от борбата за справяне с бедността.

Намаляването на разликата между богати и бедни е глобална инициатива, която протича с различна динамика в зависимост от региона и държавата. 

Индексът се позовава на информация, която обхваща 157 държави, измервайки действията на правителствата по отношение на социалното подпомагане, данъчната система и трудовите права, фактори, които са от решаващо значение в борбата за неравенството при доходите.

През 2017 г. Development Finance International (DFI) и Oxfam създават първия индекс за измерване на ангажимента на правителствата по отношение на програмата.

Класацията е оглавена от Дания, която е предприела съществени мерки и по трите точки, разглеждани от индекса: трудови права и заплати, данъчна политика и социално подпомагане.

Сред първите десет държави попадат още Германия, Финландия, Австрия, Норвегия, Белгия, Швеция, Франция, Исландия и Люксембург.

В сектора за трудови права и заплати водеща страна е Норвегия, следвана от Дания, Исландия, Германия, Швеция и Естония. На последните позиции са Етиопия, Чад, Тонга, Хаити и Бурунди.

Страните с най-голям ръст при данъка върху доходите са Монголия, Гвиана, Уругвай, Австрия и Централноафриканска република.

На 47-мо място, точно след България, е поставена съседна Румъния, следвана от Латвия, Грузия и Русия. Гърция е поставена на 37-мо място, докато Швейцария заема 33-та позиция.

Индексът поставя САЩ извън топ 20, на 23-то място.

Последните позиции принадлежат на Сингапур, градът с най-скъп живот в света, Мадагаскар, Бутан, Сиера Леоне, Чад, Хаити, Узбекистан и Нигерия.

Анализирайки първите десет позиции в класацията, може да се направи извода, че страните от Европа и по-конкретно от Централна и Северна Европа са предприели най-сериозни действия в борбата с неравенството. Единствената страна в топ 10, която географски не принадлежи към Стария континент, е Япония.

От балканските държави впечатление прави високата позиция на Словения – 12-то място, следвана от Хърватия (15).

Сред първите 30 държави не присъства нито един представител от Африка. Най-добрата позиция за този континент принадлежи на ЮАР (31).

Според експертите, изготвили класацията, неравенството е избор на политика. Индексът ясно показва, че правителствата имат избор – те могат да предприемат стъпки за намаляване на разликата между бедни и богати чрез конкретни действия по отношение на социалната политика и данъчната система, или да задълбочат пропастта, поясняват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Досега не съм чул нито един можещ човек постоянно да мрънка против работодателите и ниската си заплата. Що се отнася до неможещите - в която и държава да бягат, от собствената си посредственост няма да избягат и винаги ще си стоят на дъното в социалната йерархия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 5 години
Ти изобщо преди да пишеш мислиш ли или си караш според твоята черга?Точно България е пример евтин труд, липса на законова защита на работника от работодателя, масови измами от работодателите като неплащане на извънреден труд, осигуровки на минимална или ниска заплата и плащане на черно,тормоз и унижения до без край. Точно България е пример за това, че и да влагаш в себе си като знания, накрая пак ще ти плащат евтино, само защото живееш на тази територия. Инвестициите в България нали не смяташ че се праеят за да се плаща повече. Инвеститорите искат евтина работна ръка. Правителството иска повече бедни хора, защото бедния е слаб и беззащитен и лесно се управлява, не си търси и правата, не може и да иска защото адвоката иска хонорар. Пример за това е масовата емиграция и демогафски колапс. Всички българи от хубаво ли бягат, и млади, че и стари вече. Пишете неща все едно сте под наркоза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още