IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ: Ядрената енергия спестява отделянето на 2 гигатона въглероден диоксид годишно

Енергията от атомни електроцентрали генерира около една трета от общата нисковъглеродна енергия в глобален план, посочва Рафаел Гроси, ръководител на агенцията

18:12 | 12.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Необходимо е да се увеличи използването на атомната енергия, за да се декарбонизира производството на електроенергия и по този начин да се намалят емисиите на парникови газове в атмосферата. Това обяви новият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който участва в климатичната среща на върха на ООН в Мадрид. 

Гроси говори по време на дискусия за „Ускоряване на енергийната трансформация в подкрепа на устойчивото развитие и Парижкото споразумение“.

Според него в момента атомната енергия е с дял от около 10% от световната електроенергия, но дава и една трета от общото производство на нисковъглеродна енергия.

По думите му, атомната енергия спестява отделянето на около 2 гигатона въглероден диоксид (CO2) в атмосферата годишно.

„Възобновяемите енергийни източници стават все по-важни. Те обаче са непостоянни източници, които сами по себе си не могат да задоволят глобалните енергийни нужди. Това означава, че ще се изисква повече използване на атомна енергия“, обяви Гроси.

Той е категоричен, че атомната и възобновяемата енергия не трябва да се разглеждат като конкурентни помежду си. Гроси обяви, че в момента 30 държави използват атомна енергия, а през последните 5 г. към енергийната система са свързани 37 реактора. Други 55 енергоблока са в процес на изграждане, а четири държави строят първите си АЕЦ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
И какво от това? Екотерористите не искат всъщност чиста енергия и чиста планета, това не ги интересува - те се борят за ТРИЛИОНИ субсидии за техните боkлуци - черни плочки и перки. Това е !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още