IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,9 милиона души в Индия бяха оставени извън регистъра на гражданите 

Регистърът се обновява за пръв път от 1951 г., а целта е да се съберат данни за нелегалната имиграция

13:48 | 31.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 1,9 милиона души в североизточния индийски щат Асам останаха извън публикувания днес регистър на гражданите и може да бъдат задържани, ако не са в състояние да докажат гражданството си, предаде ДПА.

За имащи право да бъдат включени в регистъра, са признати общо 31,1 млн. заявители, докато над 1,9 млн., включително тези, които изобщо не са подали заявления, са останали извън него, съобщи в "Туитър" щатският Национален регистър на гражданите.

Регистърът се обновява за пръв път от 1951 г., а целта е да се съберат данни за нелегалната имиграция от съседен Бангладеш. Според критици това е упражнение на правителството на хиндуистката националистическа Индийска народна партия (Бхаратия Джаната) , насочено срещу мюсюлманското население на Асам, а търсенето на бангладешки имигранти е само предлог. В публикувана през юли миналата година чернова на тези данни посоченият брой оставащи извън регистъра беше 4 млн. души, но в обнародваната днес окончателна версия той е намален наполовина.

Щатските власти заявиха, че хората, останали извън регистъра, няма да бъдат обявявани за чужденци, докато не бъдат изчерпани всички законови опции.

Според правителството на Индия в североизточните й щати са се заселили стотици хиляди мигранти от Бангладеш, което поражда напрежение с местните в региона. Нелегалните имигранти ще бъдат изпращани в центрове за задържане и впоследствие депортирани в Бангладеш, заявиха властите.

Дака отхвърля твърденията на Индия, че на територията на щата Асам пребивават бангладешки граждани, съобщи ДПА.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 4 години
Туитър - официалният комуникационен канал на Националния регистър на гражданите.(източник - Туитър)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още