IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подтиква ли Тръмп традиционните съперници Япония и Китай към сближаване?

Очаква се първата от седем години официална двустранна среща между китайски и японски лидер

19:40 | 23.10.18 г.
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Когато твърдият консерватор Шиндзо Абе встъпи в длъжност като японски премиер през декември 2012 г., практически никой в Япония не очакваше отношенията с Китай де се подобрят значително. Но избирането през 2016 г. на Доналд Тръмп за президент на САЩ промени всичко това, пише в свой анализ ДПА, цитиран от БТА.

В обстановка на ескалиращ търговски спор със САЩ китайският президент Си Цзинпин се обърна към Абе, който според критици бе спечелил популярността си, разпалвайки антикитайски и антикорейски чувства сред японските избиратели. Разговорите между двамата в Пекин, насрочени за 26 октомври, за да съвпаднат с отбелязването на 40-ата годишнина от сключването на Договора за мир и приятелство между Япония и Китай, ще бъдат първата от седем години официална двустранна среща между китайски и японски лидер.

"Президентът Си е твърдо решен да подобри и задълбочи връзките с Япония", каза политическият анализатор от Токио Минору Морита, който е посетил Китай два пъти през последните месеци.

Япония в същото време също е подложена на натиск от Тръмп да внася повече автомобили и селскостопански стоки с цел да се съкрати хроничният американски търговски дефицит. Анализаторите обаче смятат, че това може да принуди Абе - който отдавна е критикуван, че следва сляпо политиката на Вашингтон, да се сближи с Китай, за да покаже на Тръмп, че няма да позволи да бъде изнудван. Той се надява също, че подобно послание би могло да даде на Токио лост за влияние в американско-японските търговски преговори, предвидени да започнат през януари.

В реч неотдавна в Токио Абе каза, че иска да изведе отношенията между Япония и Китай до "нов етап".

Обявявайки посещението на Абе по-рано този месец, говорителят на китайското външно министерство Лу Кан заяви пред журналисти, че когато Пекин и Токио "задълбочат икономическото и търговското си сътрудничество, от това ще имат полза не само интересите на двете страни, но и развитието на световната икономика и търговия".

Визитата съвпада с период на подобряване на отношенията между двете страни въпреки териториален спор.

През септември 2012 г. Токио купи няколко необитаеми островчета в Източнокитайско море, за които претендира и Пекин. Тази стъпка предизвика антияпонски протести в десетки китайски градове и бойкот на японски стоки.
Отношенията се влошиха, когато през 2013 г. Абе посети спорния храм Ясукуни, който почита паметта на загиналите 2,46 милиона японски войници, включително осъдените военнопрестъпници от Втората световна война, и който според Китай героизира военната агресия.

Въпреки напрежението, през последните години Япония се радваше на увеличен брой китайски туристи, които внесоха значителен принос в третата по големина икономика в света, особено в отдалечени райони, страдащи от застаряване на населението и обезлюдяване.

Миналата година Япония е посрещнала 7,36 милиона туристи само от Китай, най-големият й пазар, което представлява 25,6 процента от общия брой чуждестранни туристи по данни на японската Национална туристическа организация. Китайските власти също са положили повече усилия за привличането на японски компании, организирайки 18 инвестиционни семинара в Япония от април до септември, което вече надминава 15-те семинара от миналата фискална година, според Японската организация за външна търговия (JETRO). Още четири семинара са насрочени за октомври, каза представител на организацията.

В същото време доклад за американско-японския алианс, публикуван от Центъра за стратегически и международни изследвания по-рано този месец, призова Япония да харчи повече за отбрана на фона на нарастващата заплаха от Китай и Северна Корея.

"Докато САЩ и Япония спорят за митата от 20 век, заплахите на 21 век за регионалната стабилност и благоденствие, особено от Китай и Северна Корея, нарастват", се казва в доклада на екипа от експерти, съпредседателстван от бившия заместник-държавен секретар на САЩ Ричард Армитидж и почетния професор от Харвардския университет Джоузеф Най.

Морита обаче смята, че този аргумент е "отживелица" в светлината на подобряващите се китайско-японски отношения и прекратяването от Северна Корея на опитите с балистични ракети. Морита, както и някои други японски анализатори, твърди, че Вашингтон отдавна се стреми да забие клин между двата азиатски гиганта.

По отношение на Китай, по думите му, "Япония възприема двоен стандарт".

Според него докато някои близки до Абе депутати и министерството на отбраната запазват антикитайска позиция, Тошихиро Никай, генералният секретар на Либерално-демократическата партия на премиера, е изградил лични връзки със Си.

"Според Никай Япония няма бъдеще, ако не укрепи отношенията си с Китай, Южна Корея и АСЕАН (Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия)", каза Морита.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още