IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Чуков: Путин и Ердоган изглеждат победителите в Сирия

Съмнително е дали кюрдите ще се оттеглят. Те се опитват да накарат американците да наложат въздушен чадър, коментира арабистът

14:32 | 27.10.19 г.
<p>
	Сили на турската армия. <em>Снимка: Getty</em></p>

Сили на турската армия. Снимка: Getty

През последните две седмици се реши каква ще е съдбата на тези 30% от Сирия, които се контролират от кюрдите. След последните пет години, в които американците воюваха задно с кюрдите срещу Ислямска държава и нанесоха поражение, сега дойде политическият етап и тези 30% трябваше да си намерят място на масата на преговорите. Тук Тръмп поднесе голямата изненада, като каза – ние се оттегляме, каза проф. Владимир Чуков, арабист, в предаването "Клуб инвестор" с водещ Ивайло Лаков.

Сериозни анализатори твърдят, че това, което наблюдаваме сега е договорено още през месец юни и респективно през август. Има сериозни сигнали, че тези преговори са текли на експертно равнище много отдавна.

"Северната част на Сирия е разделена на зони, които са под контрола на Турция, и от които кюрдските сили трябва да се изтеглят в различни срокове", обясни Чуков разположението на силите в момента на показана в студиото карта.

Проф. Владимир Чуков обясни, че кюрдската администрация е нарекла сделката между Русия и Турция незаконна и противоречаща на международното право, като кюрдите са казали, че не са делегирали на Русия правото да ги представлява.

"Съмнително е дали кюрдите ще се оттеглят. Те се опитват да накарат американците да наложат въздушен чадър. Ако турските ВВС не съществуваха, т.нар. „извор на мира“ (турската операция в Северна Сирия - бел. ред.) нямаше да се състои. На терен кюрдите са много по-храбри, по-мотивирани и с по-голям потенциал, но те нямат авиация. Те имат 140 хилядни въоръжени сили, изключително добре тренирани и мотивирани. Единственото преимущество на турците е във въздуха", каза още арабистът.

Според споразумението Пенс-Ердоган американците останаха да пазят нефтените находища. С днешна дата кюрдите се опитват да накарат американците да спазват обещанията си, но е трудно да се каже какво ще стане.

"Ердоган заяви, че ще върне два милиона бежанци в територия от 14 хиляди квадратни километра в Сирия, контролирана от турците, и каза, че парите за това ще дойдат от ЕС – т.е. от нас", посочи още Чуков.

Според него Европа трябва да има собствена сигурност и собствени сили за това.

"Бежанците не отиват в Русия и в САЩ, а отиват в Европа. Тероризма пося своите отровни семена в Европа", отбеляза той.

"От днешна дата изглежда, че Путин и Ердоган са победители, но не се знае как ще реагират кюрдите. Те имат големи постижения, които няма да отстъпят – да си избират лидерите и да се самоуправляват."

Това, което се наблюдава в Ливан и Ирак е втората вълна на арабската пролет – те не протестират срещу лидера/диктатора, а срещу системата.

"Там системата е конфесионална, а корупцията е толкова голяма, че може да се нарече комедийна. Партокрацията разпределя огромни пари, скандалите са ежедневие. На хората с минимални доходи им писна от това", каза в заключение проф. Чуков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още