Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Великобритания може да остане само с един действащ ядрен проект

Ако Hitachi последва примера на Toshiba и прекрати изграждането на АЕЦ Wylfa, Кралството ще се раздели с 14% от своя планиран бъдещ енергиен капацитет

Великобритания  може да остане само с един действащ ядрен проект

Снимка: Ройтерс

Японската компания Toshiba е решила да прекрати изграждането на британската атомната електроцентрала, известна като "проект Moorside", която ако можеше да бъде завършена, щеше да покрива до 7% от търсенето на електричество в Обединеното кралство, съобщава Oilprice.com. 

Още по темата

Toshiba продължава да изпитва мащабни финансови затруднения и търси начин да се справи с проблема чрез продажба на редица международни активи.

Компанията не е успяла да се договори за продажбата на проекта с южнокорейската Korea Electric Power, която, подобно на други енергийни компании по света, преосмисля използването на ядрена енергия за производството на електричество.

Проектът Moorside ще струва на Toshiba над 400 млн. британски лири и решението за отмяна на строежа е определено от ръководството на японското дружество като „икономически рационално“.

Според представител на британското правителство „всички ядрени проекти в страната се ръководят от разработчици от частния сектор и прекратяването на проекта Moorside е изцяло търговско решение на Toshiba”.

Единственият действащ проект в Обединеното кралство в момента принадлежи на френски и китайски държавни компании, финансирани и с предоставени гаранции от британското правителство.

Доскоро Великобритания разполагаше с три планирани ядрени проекта – Moorside на Toshiba, Hinkley Point C на френско-китайски консорциум и Wylfa на Hitachi.

Със закриването на остарелите и силно замърсяващи въглищни електроцентрали алтернативите пред страната са ограничени.

Изчисленията показват, че за изграждането на Wylfa ще са необходими около 20 млрд. паунда (26 млрд. долара) като се очаква правителството да покрие поне две трети от сумата.

Всяка от тези три атомни електроцентрали е способна да доставя до 7% от нужното за страната електричество и единствено промяната в политиката на правителството спрямо енергетиката може да даде зелена светлина на тези проекти чрез необходимите инвестиции.

Ако Hitachi реши да последва примера на Toshiba ще бъдат зачеркнати 14% от планирания бъдещ енергиен капацитет на Великобритания, предупреждават анализаторите.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
ABBA до: fon
преди 7 месеца
Бедна ти е фантазията, колко КРАДАТ от Сити-то,...

И от Британия, и от ЕС - техните схеми сравнение с наш'те са НЛО спрямо волска талига!!
1
 
1
 
1
fon
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
"Изчисленията показват, че за изграждането на Wylfa ще са необходими около 20 млрд. паунда (26 млрд. долара) като се очаква правителството да покрие поне две трети от сумата."

Евтинийка са новите АЕЦ. От БСП лъжат пенсиите с "евтин ядрен" ток дето не съществува и на тях им капят лигите.

Още от Други
MAE създаде инструмент за проследяване на емисиите на метан от сондажната дейност