IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела ще представи криптовалутата си на страните от ОПЕК

Стойността на цифровите пари е приравнена към цената на добивания в страната петрол и е близо 60 долара за 1 петро

11:13 | 08.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Венецуелските власти ще представят на страните от ОПЕК криптовалутата си петро като разплащателно средство, съобщи снощи министърът на петрола на Венецуела Мануел Кеведо, цитиран от ТАСС и БТА.

"Ще използваме петрото в ОПЕК като сигурна и надеждна валута, за да продаваме петрола си в света", допълни Кеведо, цитиран от венецуелската информационна агенция. "Ще представим петрото през първото тримесечие на 2019 година като валута за търговия с петрол в света, като ще продаваме цялата си продукция в тази криптовалута", добави министърът.

До началото на ноември добиваният петрол във Венецуела бе 1,2 милиона барела дневно. Според прогнозите на Международната агенция по енергетика в края на годината добивът може да спадне до 1 милион барела дневно.

Продажбите на венецуелската криптовалута - петрото започнаха през февруари 2018 година. Нейната стойност е приравнена към цената на добивания в страната петрол и е близо 60 долара за 1 петро.

През последните години латиноамериканската страна преживява тежка социално-икономическа криза. По оценки на парламентарната комисия по финанси през август инфлацията на годишна основа е надхвърлила 200 000 процента, а Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира показателят да достигне 1 милион процента към края на годината.

На 20 август правителството извърши деноминация на валутата, като премахна пет нули от банкнотите и обвърза новата валута - суверенния боливар - към венецуелската криптовалута петро. Стойността й е приравнена към цената на барел от добивания в страната петрол и се равнява на около 60 долара.

Преди това Мадуро обяви от 1 септември повишаване на минималната заплата десетки пъти - до 1800 суверенни боливара (180 милиона по стария курс) или 0,5 петро. Представители на бизнеса разкритикуваха това решение, като изтъкнаха, че прилагането му на практика може да доведе до срив на производствения сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още