IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената трансформация ще изтрие 2% от глобалния БВП до 2050 г.

Негативите днес обаче ще се превърнат в ползи в дългосрочен план, смятат в Wood Mackenzie

20:20 | 20.01.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Преходът към чиста енергия, който се налага, за да бъде забавено глобалното затопляне, ще изтрие 2% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) до 2050 година, сочат анализите на консултантската компания Wood Mackenzie, цитирани от Ройтерс. Според доклада това понижение ще бъде наваксано преди края на столетието.

От компанията посочват, че инвестициите в соларна и вятърна енергия, както и в технологии за съхранение на енергия, ще създадат нови работни места. В същото време обаче зелените цели ще доведат до загуба на работни места и намаляване на данъчните приходи от изкопаемите горива.

"Това не е начин да кажем, че преходът трябва да бъде отменен или забавен", коментира главният икономист на Wood Mackenzie Питър Мартин. Той допълва още, че проблемите днес ще донесат ползи в дългосрочен план.

Анализите показват, че усилията за ограничаване на повишението на глобалните температури до 1,5°С до края на столетието, ще увеличи БВП с 1,6 на сто до 2050 година. Но това няма да бъде достатъчно да компенсира спада, който ще се получи в резултат от същите тези мерки. Според анализите на консултантите зеленият преход може да доведе до орязването на 3,6% от БВП.

Негативният ефект няма да бъде разпределен равномерно. Китайската икономика, която се оценява на 75 трилиона долара, например ще поеме 27% от глобалния спад на БВП до 2050 година. В същото време ефектът за САЩ и Европа са съответно 12% и 11%.

Някои страни, разчитащи на изкопаемите горива, които нямат достатъчно инвестиции в други сектори, ще отчетат най-големите икономически загуби от енергийната трансформация. От Wood Mackenzie дават като пример Ирак.

Но държави, в които и в момента капиталовите пазари са фокусирани към новите технологии и зеления преход, ще бъдат в отлични позиции. За Франция и Швейцария например трансформацията ще има положителен ефект върху икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
абе къде се покри зелената гевендия ...корветината му ниедна ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Не и плащат достатъчно да смята, а да пише :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
Негативите днес обаче ще се превърнат в ползи в дългосрочен план, смятат в Wood Mackenzie ...а ти Делянче , как смяташ ... ?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Или с 14%, не може от сега да се предвиди. Защо не и 24% ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Зелената трансформация ще изтрие 2% от глобалния БВП до 2050 г. >> И ще увеличи заемите с 4%. Нали това е целта..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още