IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия отговор

"Газпром" е поискал да плащаме за газа в рубли и през посредник, което крие рискове, смятат българските власти

16:25 | 27.04.22 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България не търси конфликт, но ако някой ни обяви война, ще трябва да е готов за нашия отговор, коментира по време на брифинг на управляващата партия "Продължаваме промяната" финансовият министър Асен Василев. Основната тема беше спирането на доставките на природен газ от "Газпром".

"Не търсим конфликт и война, но когато дойде на нашия праг, ще посрещнем и отблъснем агресора", категоричен беше Василев. Той посочи още, че България ще застане на страната на държавата, която се бори срещу агресора. По повод войната, която се води в момента в Европа, позицията на страната ни е много ясна - Украйна трябва да победи, защото иначе Източна Европа ще се превърне във васален придатък на Русия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Кирил Петков допълни, че на заседание на управляващата партия, провело се на 26 април, е било взето решение, че ще бъде подкрепено решение на Народното събрание за изпращане на военна помощ за Украйна. Темата ще бъде дискутирана от депутатите през следващата седмица. Той нарече "хибридки" тезите, че така ще бъдем въвлечени във война и посочи, че от страните от Европейския съюз само България и Унгария не отпускат военна помощ за Украйна.

Ако парламентът даде мандат на правителството да предостави военно-техническа помощ, ще започнем процедурата, допълни Петков.

Асен Василев коментира още, че България е разработила сценарии за действие по отношение на рисковете от войната в Украйна. Сред тях са разгледани мерки при спирането на доставките на газ, които включват подписване на договори с алтернативни източници, които да бъдат получени през свободните капацитети по входните точки през Гърция и Турция.

Василев уточни, че новата схема предвижда и плащания през руски посредник, което също носи несигурност дали парите ще стигнат до "Газпром". В момента България плаща директно в "Газпромбанк" и няма никакви съмнения относно плащанията.

България е резервирала капацитет от терминала на остров Ревитуса и по турските терминали за втечнен газ. Вече са направени и няколко тестови доставки, обясни Василев. По думите на Петков цената на газа от Азербайджан е 4,5 пъти по-ниска от пазарните и е напълно възможно цената на микса на "Булгаргаз" да не се промени съществено. 

Финансовият министър беше категоричен, че България е можела да получи повече газ от Азербайджан, но само с един подпис на предишния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов сме се отказали от тези доставки. Това по думите му коства между 500 хил. и 1 млн. лева на ден.

Изготвени са сценарии и за случай с ядрено замърсяване, ако има инциденти с централите в Украйна, както и за затваряне на Босфора, уточни още финансовият министър.

След заседанието на Министерския съвет днес стана ясно, че вече има физическо потвърждение за спрените доставки на природен газ от Русия, съобщи по време на брифинг след заседанието на Министерския съвет министърът на енергетиката Александър Николов. Той коментира още и че направеният паричен превод към "Газпром", както е по договор, е върнат обратно.

Утре (28 април) енергийният министър и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев ще има среща с Европейската комисия, на която ще бъде уточнен отговорът на общността и ще бъдат дискутирани възможните механизми за гарантиране на енергийната сигурност на общността, включително и одобрената идея за общи покупки на газ, анонсира още министърът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Кирил Петков от своя страна коментира, че има уверението на своя гръцки колега Кириакос Мицотакис, че новата газова връзка с Гърция ще бъде физически готова до края на юни и България ще може да получава пълния обем на газа от Азербайджан.

"Нещата са абсолютно под контрол", заяви още Петков пред журналистите в Министерския съвет и допълни, че страната ни има план за действие, изготвен още преди месец, който предвижда такова развитие на нещата. "Няма да бъдат намалени, нито ограничавани заявките за газ", категоричен беше той.

Петков посочи още, че в писмото на "Газпром" фигурира и искането плащанията да бъдат извършвани през "трета страна", което също поражда опасения.

Александър Николов посочи, че се водят преговори с алтернативни доставчици на газ, но отказа да даде повече подробности, за да може компаниите да получат максимално добри цени за суровината. Чисто физически става въпрос за доставки през съществуващите входни точки с Гърция и Турция, както и за доставки на втечнен газ за балансиране на системата.

Николов беше категоричен, че Русия използва газа за икономическо оръжие за натиск по време на война. Той допълни, че в момента се прави преглед на договорите за доставка и за транзит, подписани с "Газпром Експорт", но това не означава, че се обсъжда прекъсване на транзита за Сърбия и Унгария.

Причината за този преглед е писмото на "Газпром" от началото на април, а България винаги е била коректен партньор на руската компания както по отношение на плащанията за доставката на газа, така и по отношение на транзита, допълни енергийният министър.

Според него бившите управляващи са оставили "инвестиция от 3 млрд. лева" (разходите за "Балкански поток" - б.а) да зависи само от един субект - "Газпром".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 1 година
Браво на Асен Василев. Уж бил "ляв", пък единствен извади топки. Говори за газова война човекът, въпреки селективните клипчета из нета. България е малък газов пазар и би следвало да успее да се справи. И за разлика от лицемерите на Запад, да покаже for once, че сме на мястото си. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Ето този договор трябва да прочетеш andy и ще разбереш защо България отново е неудобна за русия както и по време на Съединението ... Четете си историята "бе" хора ! Стига сте бягали от час :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
https://bnt.bg/bg/a/100-godishninata-ot-brest-litovskiya-miren-dogovor
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
И аз чета ,чета и се чудя ... Боже Боже колко още БЪЛГАРСКИ предатели има в БЪЛГАРИЯ които служат на други държави вместо да защитават БЪЛГАРСКИТЕ интереси ..... Мъка, Мъка: "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист." - Д. Талев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
andy не знае българската история :) Нормално все пак той говори на македонски и пише с македонски букви. Освен това е дърт комунист :)Десетте правила за добрия комунист:Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ. Не се срамувай,че си родоотстъпник.Мълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагал повтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истина и лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение от комунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват норми и планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
http://static.bnr.bg/gallery/cr/ec4c4ad04dbb62fe2016be0bc469e346.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Знае , знае :) Руските войски бягат и са разбити поголовно от нашите генерали в Добруджа ! Жалко ,че не си познаваш историята. Ето какво пише Иван Вазов за това:"О, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука? Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости?Желали би вас възхитенида срещнем со сълзи и с китки...Но идете вий настървени,на грозни зовете ни битки!"(Иван Вазов, из "На руските воини", 1916 г.)Жалко,че ти не знаеш а УЖ си българин ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
SA
преди 1 година
Знае, знае https://bnt.bg/bg/a/100-godishninata-ot-brest-litovskiya-miren-dogovorhttp://static.bnr.bg/gallery/cr/ec4c4ad04dbb62fe2016be0bc469e346.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Абе ние ги пращаме - батальона от 227 дупетати, ама нещат - връщат се. Тези меки китки стават само за перчене от жълтите павета... Можем да пратим и 20 000 хиляди на хартия, ама сега трябва да караме руснаците да учат и Български.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 5
andy
преди 1 година
А Русия знае ли, че сме я били?! ;-) Или сме бе били напили като сме я били?! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още