IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стайков: Руският газ днес едва ли ще е много по-евтин за България

Политиката за газовите доставки в Европа вече се основава на надеждност, не на цена, казва главният икономист на EMI

13:41 | 14.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Отдавна в Европа дебатите и политиката по газовите доставки вече се основават на надеждност, а не на цената, коментира във Facebook главният икономист на Института за енергиен мениджмънт (EMI) Калоян Стайков. "Русия не е надежден партньор", допълва още той.

Според него призивите "Булгаргаз" да води преговори с "Газпром" за възстановяване на доставките трябва да бъдат разгледани, като се отчитат няколко фактора. На първо място цената на "Газпром" за България днес няма да е много по-различна от тази, която "Булгаргаз" плаща в момента. Разликата е, че българската газова компания преговаря с няколко страни, а не с една.

По думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров през юли броят на доставчиците на газ в микса на "Булгаргаз" е рекорден - шест.

Цената на "Газпром" за България със сигурност би се увеличила сега и причината за това е формулата, по която се изчислява цената на руския газ от 2020 година насам. 70% от нея се определя от движението на цената на газа на европейските пазари, а 30% - от петролен компонент, тоест движението на цената на алтернативните горива - мазут и газьол, с известно забавяне (6 или 9 месеца). В момента заради притесненията, че "Газпром" няма да поднови доставките по "Северен поток 1", цената на природния газ на TTF се повиши до почти 180 евро за мегаватчас.

КЕВР утвърди цена на газа за юли в размер на малко над 186 лева за мегаватчас.

Калоян Стайков посочва, че е нереалистично да се очаква, че нова промяна в методиката по определяне на цената на газа може да има преди изтичане на сегашния договор с "Газпром". България има действащ договор до края на тази година и според заявките на министъра на енергетиката в оставка Александър Николов стриктно спазваме всички клаузи от него. Руският газов гигант обаче едностранно спря доставките на газ на 27 април.

Евентуално предоговаряне на начина на ценообразуване би влязло в сила от подновяването на договора с "Газпром".

Енергийният експерт посочва, че сключването на нов дългосрочен договор за доставка с един или няколко други доставчика на газ може да ни гарантира по-ниска цена на суровината още през тази зима. Това изисква повече време, което обаче трябва да бъде използвано разумно. Според него ситуация, в която "Булгаргаз" осигурява доставките от газ месец за месец е опасна за страната през отоплителния сезон.

В своя коментар Калоян Стайков отбеляза, че в момента двете страни в Европа, които последни биха видели спирането на газовите доставки от Русия, също активно търсят алтернативи. Унгария например обяви извънредно положение в енергетиката, което включва забрана за износ на електроенергия и природен газ. Сърбия преговаря за удължаване на договора за доставка на руски природен газ, но в същото време сключва договор за покупка на въглища от България и опитва да си осигури и газ от Азербайджан.

"Това са две страни, които най-вероятно ще са последните в Европа, които ще видят спиране на доставките на руски газ, имат местен добив на газ, който покрива около 15-20% от потреблението, но и двете търсят алтернативи", посочва още Стайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
караджов , за еббано дуппе цяра е да го повторят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 1 година
Много ми се иска да разбера защо "Булгаргаз" (респективно държавата България) не завежда дело в международен арбитражен съд срещу "Газпром" заради спрените газови доставки? И защо дори подобна тема не се коментира и обсъжда на висше политическо и държавно ниво от правителството, енергийното министерство, депутати, политически партии, Булгаргаз.... защо се мълчи по въпроса за евентуално арбитражно дело????И нека да се каже ясно на обществото, че за високата цена на газа от Русия е виновно управлението и правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, защото именно те той предоговориха сегашната формула за определяне цената на газа от Русия 2020г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Дребна твар, къщичката я запали любимото ти жуже, бункерния старец. Даже няма и да коментирам абсолютното нарушаване на договора с България с искането за плащане в някаква друга валута, за което москалите дисега трябваше да са на арбитраж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Това е все едно сам да си подпалиш къщичката - и после - като ти мръзне дирникът навън посред зима - да се оправдаеш, че разпределението на стаите не те е кефило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още