IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Кискинов: В България шокът от високите енергийни цени е по-слаб

Мерките за подпомагане на бизнеса, предложени от правителството, няма да имат голям ефект, смята управляващият съдружник на "Владимиров Кискинов"

11:48 | 07.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България шокът от високите енергийни цени е по-слаб. Страната ни е втората държава в Европа с най-ниска цена за септември, така че обществените дискусии за високите цени не са особено оправдани. Това коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник на "Владимиров Кискинов", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Перспективата за намаление на цените на енергийните пазари обаче е само въображаема, смята гостът.

„В България шокът от високите енергийни цени е по-слаб. Средната цена за България е втората най-ниска в Европа. Ако Полша не бе пуснала всичките си налични въглищни мощности, България щеше да има най-ниските цени на енергията в Европа“, каза Кискинов.

На пазаритe се наблюдават по-високи цени от предишни периоди - цени за базова енергия от 280 - 330 лв./MwH, като цените за пикова енергия достигат до 381 лв./MwH. "Това са нива, с които вече свикнахме. Въпреки че пазарът се стъписва от подобни цени, той вече е приел, че това е възможно и ще се случва постоянно", коментира гостът.  

Според него нивата са толкова високи, че мерките за подпомагане на бизнеса, предложени от служебното правителство, няма да имат голям ефект. Той обаче допълни, че твърденията, че българският бизнес не е конкурентен заради високите цени, не са напълно верни. В другите държави цените са много по-високи, посочи Кискинов.

Гостът прогнозира, че "Северен поток 2" ще заработи през април 2022 г., което може да доведе до спад на цените с около 20%, но и това няма да е задоволително ниво.

По думите му другият начин за понижение на цените е „енергийните пазари да съборят икономиката“, тоест спад на потреблението, което за Кискинов не е изключено, защото "наблюдаваме спирания на производства, инфлация, проблеми с доставки на ресурси, които са предпоставки за "перфектната буря"  - бързо икономическо възстановяване, неестествено ниво на цените на енергийните ресурси, неестествено ниво на инфлацията, голямо количество напечатани пари".

"Психозата на пазара самоподклажда очакванията за високи цени и за екстремни нива. Няма много средства, с които да се въздейства на тези процеси", каза специалистът.

"Вероятно ще наблюдаваме по-високо нива за емисиите на парникови газове - около 80 евро - 90 евро на тон, което ще се отрази и на цената на електрическата енергия, включително и на регулирания пазар“, прогнозира Кискинов.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още