IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Бюджетът на ЕС може да не се гласува до края на годината

Европейската комисия и националните правителства не търсят компромис, посочи Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията

12:19 | 12.10.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Налице е риск многогодишната финансова рамка да не бъде гласувана в Европейския парламент до края на годината, въпреки че всички желаят да се стигне до компромис, вместо да има дупка във финансирането. Неразбирателството в Брюксел е между Европейската комисия и националните правителства. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.

"От едната страна на неразбирателството в Брюксел по отношение на финансовата рамка са Европейската комисия и националните правителства, които желаят да разполагат самосиндикално с евросредства, а от другата - Европейският парламент, който е взел по-твърда позиция и настоява 30-40% от многогодишния бюджет да премине през 15 централизирани програми“, посочи експертът.

По думите на Тодор Галев в случая Европейският парламент е взел по-правилна и адекватна позиция, тъй като признава наличието на частни интереси в отделните държави и проблемите с върховенството на закона.

Според него, във връзка с механизма за върховенството на закона и отпускането на средствата за възстановяване, е сигурно, че „такъв инструмент ще има, но ще последват и проверки в някои държави, извършвани от новата европейска прокуратура".

"Този механизъм е именно ябълката на раздора, тъй като на теория изглежда добре, но неговите практически измерения все още са неясни. Преди време опитите на Европейския съвет да въведе подобен механизъм бяха блокирани, тъй като страни, сред които не само Полша и Унгария, а такива, които нямат проблеми с върховенството на закона, имат много силни частно политически интереси", коментира Галев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още