IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Англия стартира експеримент с Деня на свободата

Правителството на премиера Борис Джонсън отменя почти всички ограничения за коронавируса

08:52 | 19.07.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ANDY RAIN</em></p>

Снимка: EPA/ANDY RAIN

Днес в Англия започва огромен човешки експеримент. Правителството на Борис Джонсън го нарича „Денят на свободата“: Ограниченията за коронавируса до голяма степен ще бъдат премахнати. Няма да има изискване за носене на маски, изискването за социална дистанция се отнася само за тези, които са дали положителни тестове, спортните стадиони и нощните клубове отново ще са пълни. На фона на факта, че повечето англичани двойно ваксинирани „Даунинг Стрийт“ 10 се чувства насърчен да остави ужасните времена с 128 000 починали зад гърба си - с мощен скок.

И така - почти всички ограничения в Англия, свързани с пандемията от коронавирус, отпадат от днес.

Залите за събития и стадионите могат да работят с пълен капацитет, дискотеките подновяват работа, клиентите могат да бъдат обслужвани на бара в пъбовете и няма да има повече ограничение за броя на хората, които могат да се съберат на едно място. Носенето на маски вече не е задължително в обществения транспорт и магазините, но е препоръчително. Кметът на Лондон Садик Хан обаче реши да остави в сила задължението за носене на маски в градския транспорт в столицата.

Шотландия премахва от днес повечето ограничения, но остава в сила носенето на маска на обществени места. Физическата дистанция, която трябва да се спазва, е намалена на един метър. Смекчават се правилата за срещите на закрито, без обаче да бъдат напълно отменени. Осем души от три домакинства могат да се срещат на закрито в частни имоти, а на публични места като пъбове могат да се събират до 10 души от 4 домакинства. Ресторантите ще могат да удължат с час работното си време и вече да затварят в полунощ. Дискотеките остават затворени. На 9 август Шотландия се очаква да отмени и останалите ограничения. 

Всички санитарни ограничения трябва да бъдат премахнати в Уелс на 7 август, но правителството предвижда да остане в сила задължението на носене на маски на закрито на обществените места и в транспорта. В момента шестима души могат да бъдат на частно събиране или да отидат на почивка заедно. Масовите прояви са с лимит до 1000 седящи или до 200 правостоящи хора.

На 26 юли в Северна Ирландия ще бъде сложен край на мерките за дистанция на открито и ще бъде намалена дистанцията на закрито до един метър. На 12 август ще бъде обсъдена отмяна на задължителното носене на маски.

Но правителствената концепция за свободата отива твърде далеч за мнозина. Премиерът Джонсън и неговият финансов министър Риши Сунак дори искаха да завършат пилотния си проект с ежедневни тестове за себе си, след като са имали контакт със заразения здравен министър. Едва след гръмките протести те преминаха към предписаната самоизолация. А типа на Борис Джонсън се описва много точно от Оскар Уайлд: „Единствената разлика между светеца и грешника е, че всеки светец има минало, а всеки грешник има бъдеще“...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
искат да покажат, че свободата струа скъпо и треа се воюва за нея .... инак в панделата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
deaf
преди 2 години
"Денят на Свободата" не е експеримент,а връщане към нормалността. Към свободата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Това ще бъде много интересен експеримент, при все че го правят в разгара на нова вълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deaf
преди 2 години
Не "почти" всички,а ВСИЧКИ мерки отпадат. Остават някои "мерки",но те НЕ СА задължителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още