IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF повишава приходите, но очаква трудно второ тримесечие

Концернът подчертава продължаващите несигурности заради пандемията и проблемите в автомобилната индустрия

16:49 | 30.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германският химически гигант BASF се е развил сравнително силно през първото тримесечие на 2020 г. въпреки възникващата коронакриза и отчете увеличение на приходите си от продажби със седем процента и намаляване на оперативната печалба преди специални ефекти с едва 6% до 1,6 млрд. евро.

Така BASF надмина категорично очакванията на повечето анализатори, които очакваха средно спад на приходите с 4% и с около 15 процента по-ниска печалба.

Въпреки това за групата, базирана в Лудвигсхафен, се очертава много по-трудно второ тримесечие. През него компанията ще бъде значително засегната от икономическите последици от глобалната слабост на търсенето и спиранията в производството - особено поради продължаващите прекъсвания на производството в автомобилната индустрия, заявиха от групата в четвъртък.

Следователно през второто тримесечие се очаква значителен спад в продажбите. Групата очаква бавно възстановяване през третото и четвъртото тримесечие на 2020 г. Въпреки това тенденциите в момента са изключително несигурни и не може да бъдат планирани.

„Първото тримесечие на 2020 г. не беше нормално тримесечие. Това ще важи и за второто тримесечие и вероятно за цялата година. Вирусът обръща света наопаки ”, цитира се в съобщението на компанията Мартин Брудермюлер, председател на Борда на директорите.

Стабилност заради широката палитра

Групата вече оттегли предния ден досегашната си прогноза за 2020 г., която предвиждаше стабилна оперативна печалба, без да дава нова прогноза. Концернът демонстрира определено ниво на доверие, като се придържа към дивидента. Въпреки несигурността, той трябва да бъде увеличен, както е планирано, с десет цента до 3,30 евро на акция.

Като цяло, благодарение на много широката си продуктова палитра компанията демонстрира по-добри резултати през първото тримесечие, от конкурента си Covestro, чиято оперативна печалба се сви с цели 75 процента през този период.

BASF също отчете сравнително значителен спад на приходите в основния бизнес с химикали и пластмаси. Той обаче беше частично компенсирано от по-силния бизнес в потребителските сектори на химическата промишленост. Например, групата расте в бизнеса с основни суровини за фармацевтични продукти, почистващи препарати и продукти за грижа, както и за хранителната промишленост.

За разлика от това, търсенето на химикали в други клиентски отрасли изглежда е подложено на огромен натиск. Това се отнася по-специално за автомобилната индустрия, чието производство е значително намалено през последните няколко седмици. „Този спад в търсенето в най-важната ни клиентска индустрия в момента е най-големият проблем“, казва Брудермюлер.

Печалбата на BASF също е обременена от спад на приходите от инвестиции. Това се отразява най-вече в по-слабите показатели на дъщерното предприятие за нефт и газ Wintershall Dea, в което BASF досега има мажоритарен дял.

Като цяло компанията отчете 37% спад на нетната печалба до 885 млн. евро. Паричният поток също се развива значително по-слабо от оперативната печалба. Оперативният паричен поток дори се свива с милиард евро поради увеличението на средствата, обвързани с текущите активи. Свободният паричен поток след отчитане на инвестициите в имоти, машини и съоръжения е минус 1,6 милиарда евро, необичайно слаба цифра за BASF, коментира Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още