IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните в Испания са намалели с 6% през 2018 г.

Към края на октомври общият брой на безработните в страната е бил 3,33 милиона души, 14,55 на сто

21:16 | 03.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на безработните в Испания е намалял с над 6 процента на годишна основа през 2018 година, включително и сред младежите, но остава твърде висок - 3,2 милиона души от 46-милионното население на страната. Това се посочва в комюнике на министерство на труда, миграцията и социалното осигуряване на Испания, цитирано от AFP.

„Броят на безработните се е понижил с 210 484 души през последните 12 месеца", което е спад с 6,17 процента на годишна основа, изрази задоволството си министерството.

Ведомството не публикува данни за безработицата. Методологията му отчита само хората, които са вписани в агенция по заетостта и цифрите са по-ниски от по-пълните данни на Националния статистически институт, предава БТА.

В края на октомври институтът обяви, че общият брой на безработните е бил 3,33 милиона души или 14,55 процента.

Безработицата в Испания е намаляла от 2013 година, но си остава втората най-висока в еврозоната след тази на Гърция.

Средното ниво на безработицата в еврозоната е било 8,1 процента, според публикуваните в края на ноември последни данни, с които Евростат разполага. Безработицата сред младежите под 25 години в Испания се е понижила със 7,9 процента до 21 194 души

Правителството на премиера Педро Санчес, което изглежда вече е започнало предизборна кампания за парламентарните избори тази година, прие на 7 декември план за борба с безработицата сред младите хора на стойност 2 милиарда евро. Целта е тя да намалее от 33 процента до 23,5 процента за три години.

Съзнавайки също така, че временната заетост е на доста високо ниво, министерството подчерта днес, че договорите за постоянна заетост през 2018 година са се увеличили с 18,44 процента.
Правителството обяви на 12 декември планове да повиши с 22,3 процента минималната заплата и увеличението бе представено като най-значимото от 1977 година. Така минималната месечна заплата се повиши до 1050 евро бруто спрямо 858 евро преди това. Работодателските организации критикуваха това решение с мотива, че то може да унищожи работни места.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още