Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Боян Рашев: Прибързаният преход към водорода може да не е в полза на ЕС

Цената на производството на водород може да стане по-ниска през електролиза и чрез ВЕИ-та, ако цената на енергията от тях е отрицателна, посочи експертът

гледано: 3078   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Ако избързаме с прехода към водорода и се окажем в ситуация, където не можем да произвеждаме енергия, тъй като е станала много скъпа, то в крайна сметка Европа няма спечели нищо от това. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България. Той се позова на изказване и на директора на Mеждународната агенция по енергетика (MAE), който предупреди, че ранният старт при водорода може да не сработи в полза на ЕС.
Още по темата

През тази година беше обявено създаването на над 200 нови проекта в световен мащаб, свързани с водород и 55% от тях са в държавите от ЕС, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при откриването на Седмицата на водорода в Брюксел.

Със своето изказване тя потвърди желанието на общността да бъде лидер по отношение на водорода, сочен за ключов при зеления преход. Урсула фон дер Лайен заяви, че ако искаме да постигнем климатичните цели, трябва да увеличим производството на зелен водород до 10 милиона тона годишно до 2030 г.

Според Боян Рашев в областта на водорода се инвестира основно в електролизите, както и в технологии за съхранение и пренос. Важно е да се отбележи, че в момента водородна икономика и инфраструктура няма – това е пионерство от страна на ЕС.

"Опити за навлизане във водорода не се правят за първи път. Япония направи подобни крачки през 90-те години, които не бяха успешни. Не е случен фактът, че по-голямата част от проектите с водород са в Европа, тъй като именно тук има политическа сигурност за тези инвестиции, като зад тях има и финансова подкрепа", поясни експертът.

По думите му, ако Европа иска да постигне целите на Зелената сделка, трябва да намери начин да декарбонизира напълно енергийното потребление.

„Електроенергията няма как да измести въглищата или природния газ във всеки един сектор. Така Европейската комисия е решила, че водородът е начинът. Пред това обаче, има редица технически проблеми и самият процес е скъп. Не е реалистично в следващите десет години да бъдат реализирани всички тези проекти“, смята Боян Рашев.

Водородът се използва в различни индустрии, основно в рафинериите и се произвежда от природен газ. Идеята на Европейската комисия е от излишната енергия от ВЕИ през електролиза да се произвежда водород, който да измести природния газ. Водородът гори при 2800 градуса по Целзий, докато природният газ при 1800 градуса по Целзий. Това означава, че където и да се използва водород като крайно гориво, трябва да бъде променена инсталацията, така че да издържа на много по-висока температура.

Амбицията на Брюксел е цената на зеления водород до 2030 г. да намалее до 1,80 евро на килограм, като в момента тя е между 2,50 и 5,50 евро.

„Доклади на различни компании показват, че зеленият водород е многократно по-скъп. На практика Европейската комисия казва, че природният газ е много скъп и затова можем да минем на водород. Не е възможно това да се постигне. Цената на производството на водород може да стане по-ниска през електролиза и чрез ВЕИ само ако цената на енергията от тези ВЕИ-та е отрицателна. Това е постижимо чрез отварянето на повече ВЕИ централи, смята Боян Рашев.

Какви промени в бита ще настъпят при преминаването към енергия от водород? Използва ли се газопреносната инфраструктура за водород? Колко е дълъг пътят към нулеви емисии? Какви могат да са последствията от форсиране на енергийни проекти с водород?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
scott до: grainis
преди 1 месец
Няма профилна снимка
и ти счете за нужно да се похвалиш тук и сега?Ако има хляб в технологията ти - може да зачезнеш, пази се.
0
 
3
 
7
преди 1 месец
Хубаво е да се направи коментар колко от противоречивите полирики на ЕС са се оказали в услуга на европейците.
1
 
7
 
6
abdul до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Зелените мечти на ЕС не са свързани с екология, а с налагането на нов монетарен инструмент - въглеродните емисии.При това положение "евтино" е субективна категория зависеща основно от пазара на СО2 емисии, а той вече зависи от фон дер ***.в общи линии со2 е данък върху въздуха, ама не който вдишваме, а който издишваме.. мдаа доживяхме и това.
1
 
2
 
5
преди 1 месец
Над 16 г. горчиво-сладък опит в лабораторна работа с Водород и Водород-Хибриди (SOH, MOH) , в много случаи буквално върху бедното ми тяло, надупчено от гърмежи като кръстословица, ми казва : ЗАБРАВЕТЕ ЗА ВОДОРОДА. Това е ДЯВОЛСКИ ОПАСНО начинание ! Осем души загинаха в Ню Джърси преди 2-3 години от ЛЕКО РАЗХЛАБЕН Водороден Кран ! Просто ЗАБРАВЕТЕ детето ми да си топли манджа или баба ми да си вари чай на Водороден Котлон ! Само един Водороден Ел. Автомобил ( FCEV ) да гръмне, и ще спре цялата Индустрия - синдромът Хинденбург . Въпросът е не дали, а кога . Освен опасен, Водородът е и много СКЪП - около 10 Евро на кг в момента в ЕС на дребно - в UK - 12. Със LPWE-Елекпролизна Клетка - fuels.alle.bg може да падне под 0,20/кг, но остава Цената на Електролизера - над 1Милион на MW . 90% от това е цената на иноксовите електродни плочи, които дори и с Иридиево Покритие, издържат макс. 2 Години - тоест на две години трябва да си купувате НОВ Електролизер . Ха сега разхвърляйте 1 млн. на две години и на килограм произведен Водород . . . Освен Електролизно , Чист FC-Grade Водород може да се добива и Каталитично, чрез разлагане на БиоМетан (СН4). Четири водородни атома вместо два в молекулата на водата . Ако БиоМетана се добива от SGBB - Свръхбързорастяща (един метър на ден) Бамбукова Биомаса - horti-energy.alle.bg , цената на Водорода може да падне и под 0,10/кг . Идва проблема с Водородните Клетки - те имат кратък живот - около 20,000 часа - и са скъпи . Вместо иноксови елекроди при тях имаме протон-обменни мембрани, като материалът за тях - Нафион и др., нещо спря да намалява като цена . Да не забравяме и двете бутилки с 5кг Водород под налягане 750 Атм. , по 7000 Евро едната . И накрая идва най-хубавото - Органичното Горивно Олио - OFO, получено от свръхбързорастящи BSF-Ларви , хранени със SGBB - biodizel.alle.bg . Това е възможно най-добрата Зелена Енергийна Технология в момента, пред която Водорода се черви от срам. Вместо електролизери, водородни клетки и бутилки под безумно налягане, имаме една компактна и мощна турбина, захранвана икономично - с пулверизирано и емулгирано OFO, с налягане в резервоара под 1 Атм., с директна механична Трансмисия, или куплирана с Ел.генератор - така ще имаме всички екстри на един Електромобил , без неговите недостатъци - тежка, скъпа, *** и с кратък живот Батерия, с няколко часа срок на зареждане . Догодина изкарваме на пазара първия в света супер-евтин автомобил с малка, мощна и евтина OFO-Турбина , която ще прати с един шут в ъгъла всички ЕV и FCEV . 100% Карбон-Неутралното OFO ще се произвежда във Вертикална Аеропонна Ферма с капацитет хиляди тонове дневно , на почти нулева себестойност .
3
 
2
 
4
преди 1 месец
Петя отде ги намираш тия плоскоземци бе?Без конкурс такъвидиот ти да видиш

Още от Европа
Естония, Унгария и Полша спъват бързото въвеждане на 15% корпоративен данък в ЕС