IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е пета в ЕС по дял на учителите над 50 години

Застаряването е проблем за учителската професия в целия ЕС, според данни на Евростат

22:30 | 05.10.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е в топ пет на държавите от Европейския съюз (ЕС) по дял на учителите на възраст над 50 години. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани по повод световния ден на учителя (5 октомври).

Почти 50% от учителите у нас са на възраст над 50 години, като най-голям е делът на преподавателите от 50 до 54 години, следван от възрастовата група 55-59 години, сочат данните. Това ни нарежда на пето място в ЕС.

Лидер е Литва с почти 60%, следвана от Италия, Гърция и Естония.

Най-нисък е делът на учителите на възраст над 50 години в Малта – малко над 15%, Ирландия – 20%, и Люксембург – малко над 20%.

Средно за ЕС делът на учителите на възраст над 50 години е почти 40%, или 2 млн. души. Тези над 65 години са само 1% в целия блок, но в Естония делът им е 9% от всички, в Латвия е 5%, в Швеция и Литва – по 4%, сочат още данните.

Учителите в ЕС на възраст под 30 години са 400 хил., или 7% от общия брой.

учители учители

България е на трето място в ЕС по дял на жените учители – 84%. На първо място е Латвия с 84%, а на второ е Литва с 85%.

Най-нисък е делът на жените учители в Дания – 62%, т.е. делът на мъжете учители там е най-висок в ЕС – 38%. В Люксембург, Испания и Гърция делът на мъжете учители също е около една трета от общия брой преподаватели.

Средно за ЕС жените учители са 73%.

учители учители

През 2019 г. в началното, прогимназиалното и гимназиалното образование в ЕС са заети 5,2 млн. учители. Броят им се увеличава с 5% в сравнение с 2013 г., когато са работели 5 млн. учители в блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Подмладяване: отчетливо, но вече се замислям и за минусите - на децата да преподават млади учители с промити по либерастки тимберици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още