IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coface: Турция я очакват смесени перспективи през първото тримесечие

Според анализаторите на компанията за кредитно застраховане заради сегашните обстоятелства ще трябва да се ревизира надолу прогнозата за растеж за 2019 г.

16:34 | 28.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Турция се е свила повече от очакваното с 3% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2018 г. На този фон ранните индикатори за производството и потреблението в страната за първите три месеца от новата година показват смесени перспективи пред страната. Това посочват анализаторите на компанията за кредитно застраховане Coface.

Според данните частното потребление в страната, което представлява близо 60% от брутния вътрешен продукт (БВП), е спаднало с 8,9% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2018 г. Потребителите също така са засегнати и от рязкото нарастване на лихвените проценти по кредитите, като среднопретеглената стойност на потребителските кредити е била 38% в средата на октомври спрямо 18% през януари 2018 г.

На този фон налице е и спад на инвестициите с 12,9% на годишна основа през последните три месеца на 2018 г. В строителството те са се понижили с 5,8% спрямо предходната година, докато тези в машини и оборудване са спаднали с близо 26% за същия период. Производителите предпочитат да използват вече установени производствени единици, вместо да инвестират в нови мощности.

При сегашните обстоятелства ще трябва да се ревизира надолу прогнозата за растеж за 2019 година, прогнозират от Coface.

Лъч светлина предоставя нетният износ на страната, който е и една от основните причини да се избегне по-нататъшното свиване на БВП, посочват от Coface. През четвъртото тримесечие на 2018 г. износът е нараснал с 10,6% на годишна база, а вносът е спаднал с 24.4%. В резултат нетният износ е допринесъл с 8,4 процентни пункта за растежа на брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още