IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax ускорява срива – в началото на сесията губи 600 пункта

С минус от почти 13 процента германският индекс се насочва към най-голямото си седмично понижение от осем години и половина

12:03 | 28.02.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Peter Juelich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

След седмица на борсова търговия с високи загуби водещият бенчмарк на германския пазар ускорява тенденцията си за спад в края на седмицата. Dax се срива с 5,1% в сутрешната търговия до 11 725 пункта. Дневната най-ниска стойност засега е 11 724 пункта, което е със 641 пункта под нивото на затваряне от предния ден. Това означава, че водещият индекс на Германия е спаднал с около 2000 пункта след рекордната си стойност от 13 795 точки на 17 февруари.

В четвъртък водещият индекс закри сесията за шести пореден ден със спад - със загуба от 3,2% до 12 367 пункта. Според изчисленията на Ройтерс пазарната оценка на фондовите пазари в световен мащаб е спаднала с 5 трилиона долара.



С минус от почти 13 процента германският индекс се насочва към най-голямото си седмично понижение от осем години и половина, а в световен мащаб борсите вероятно ще изпратят най-слабата седмица от финансовата криза през 2008 г. Световният индекс MSCI вече загуби 8,9 на сто от понеделник до четвъртък. Само през ноември 2008 г. спадът беше по-висок – с 9,8 процента.

„Най-късно последният час на търговия на Wall Street показа, че има паника. Първите инвеститори вече искат само едно -  да излязат от акциите; цената вече не играе (почти) роля “, казва Маркус Шьон, управляващ директор в Schön & Co., цитиран от Handelblatt. 

Въпреки че спадовете през тази седмица пазар напомнят на финансовата криза, има някои разлики. „За разлика от 2008 г., този път няма заплаха от криза от финансовия сектор", казва Шьон и добавя, „но има осезаеми реални икономически опасности, които могат бързо да се разпространят в недостатъчно капитализираните европейски банки и спестовни банки".

Това би могло да обясни защо европейският банков индекс спада повече от индексите Dax и Euro Stoxx 50 през последните дни.

Изминалите търговски дни също така показаха, че освен вътрешните за Германия продажби много капитали вероятно се дърпат от чужбина. Германският водещ индекс често се понижава отново около 16:00, малко преди откриването на търговията в САЩ.

Вчерашният четвъртък беше добър пример за това: малко преди 16:00 ч. барометърът на германската борса все още беше на ниво 12 400 пункта, преди да падне до дневното дъно от 12 211 пункта в рамките на час. Което поражда въпроса колко дълбоко ще се плъзне Dax този петък, ако американските инвеститори покажат същото поведение?
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
Sandy
преди 4 години
Статистически американците масово заявяват, че няма да гласуват за Тръмп, който вече е политически труп, също като нашия *** от Банкя. Господ да ги прости! Амин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
terziеv
преди 4 години
Благодарско, studioaa за акъла. Всичко съм спазил, с изключение на златото. Акциите ми са във въглища, ток, газопреносни системи и в бабата. Само бабата не дава дивидент. Продадох златните миньори и фармациите с нелоша печалба. Спечелих добре от хирургични маски. И пак съм -2% и продължавам да губя. Единствено въглищата са яко нагоре.Имам свободни десетина бона в зелено и мислех да взема фармациите, но по-евтино. Чудя се дали да не ги заменя за злато, но на електронното злато не вярвам, а за истинското нямам капацитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Според мен(чисто лично мнение) спекулатите трябва да:1. Продадат всички технологични акции, защото мисля, че те ще са най-големите губещи. Забравете на Apple, Amazon, Google, Netflix, Tesla и т.н2. Да продадат всички банкови акции и застрахователи. Те ще бъдат ударени първи...3. Акции на строители на офиси и жилища(без пътното или инфраструктурното строителство) ще пострадат много тежко4. Aкциите на различните продавачи на дребно в моловете ще бъдат ударени много тежко, трябва да се продадат.5. Трябва да има достатъчно количество кеш $ или CHF (за да купят акции след срива, включително да купят обратно акциите, които да продали, но на много по-ниска цена)6. Да купят акции, които плащат добър дивидент и компанията има минимален дълг, такива акции и без това са подценени в момента и няма да поевтинеят силно и всички участници ще ги търсят. Има неща, за които винаги има търсене без значение какво е състоянието на икономиката, но трябва да се внимава много с корпоративния дълг. Дали това ще са фармацефти, производители на храни, химическа индустрия, доставки на ток и вода, но трябва да се внимава.7. Задължително е притежанието на малко злато, но не трябва да се прекалява. То ще бъде заменено с акции подобно на кеша в началото на следващия цикъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
terziеv
преди 4 години
Хубаво. А съвет как да си запазим изкараните с труд и малко спекула парици от инфлацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Паниката около вируса няма нищо общо с този срив и това се вижда даже от космоса, но разбира се само от интелигентните участници на пазара. Почти всички хедж-фондове купуваха рекордно количество put опции само преди няколко месеца, защото някак знаеха какво следва, а тогава вирус нямаше... За мен големите банки в САЩ нарочно ще сринат пазара точно преди изборите за да спрат преизбирането на Тръмп. Те всичките са глобалистки мекерета и той представлява най-голямата заплаха за техните планове за света и икономиката. А тези, които вярват на историята за вируса = пълни глуп***ци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Добре че беше паниката от вируса, та да ти се сбъдне поне една прогноза, но недей да си насилваш късмета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Вчера беше най-големия спад в историята на DJIA от 1191 пункта за 1 ден. Докога да пада - ами с 50% ако имаме късмет или с 90% ако нямаме... Падането няма нищо общо с коронавируса, пукането на dotcom балона нямаше нищо общо с 11.09.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Наи-големият спад - друг път, виждал съм спадове и с 15%. Докога да пада? То вече всеки умрял струва над милиард на пазарите. Все едно не е грип, но е чума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Очаквам координирано рязане на лихвите от основните ЦБ с поне 1% в следващите няколко месеца както и рестартиране печатането на пари в мащаб невиждан досега... Очаквам и покупки на акции и ETF-и също така навсякъде включително в САЩ от страна на ЦБ подобно на японския пример...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
То и вчера DJIA успокои срива, но пак се срина в последния час и удари най-големия спад в историята си... Никакво успокояване на срива няма... Такива големи спадове като тези в последната седмица се случват само при мечите пазари, а не при корекциите. Ще има много разбити сърца струва ми се... Крайно време е да навлезем в мечи пазар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още