IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите в ЕС да внимават какви дългове поемат, предупреждава ЕК

Нуждаем се от целенасочени и временни мерки за фискална подкрепа, както и от реформи и инвестиции за стимулиране на възстановяването, според Валдис Домбровскис

16:40 | 18.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Правителствата на държавите членки в Европейския съюз (ЕС) трябва да внимават какви дългове поемат за покриване на разходите за борба с пандемията, предупреждава Европейската комисия (ЕК) в есенния пакет икономически препоръки в рамките на Европейския семестър, съобщава Politico.

През март Брюксел се съгласи да сложи на пауза изпълнението на правилата за дълга и дефицита на ЕС поне през следващата година. Така изпълнителният орган на ЕС насърчи властите да се борят с коронавируса без страх, че ще понесат наказание.

Сега обаче ЕК предупреждава, че правителствата трябва да се погрижат и за финансите си, след като е разгледала и подписала бюджетните планове за 2021 г. на повечето държави членки.

„Нуждаем се от целенасочени и временни мерки за фискална подкрепа, както и от добре подбрани реформи и инвестиции, които да стимулират справедливо, приобщаващо и устойчиво възстановяване“, посочва изпълнителният вицепрезидент Валдис Домбровскис в изявление.

Белгия, Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания са призовани да са особено внимателни предвид високото ниво на дълга спрямо БВП още отпреди пандемията.

Франция, Италия, Литва и Словакия също трябва да гарантират, че някои от техните политики за борба с пандемията са временни. В противен случай публичните им финанси могат да станат неустойчиви, казва Комисията.

Частният дълг, а не само публичният, е особено обезпокоителен, защото икономическите блокади са довели до затварянето на много бизнеси. От своя страна, нарастващите фалити ще навредят на банките, предупреждават от ЕК.

Пандемията може също да понижи цените на жилищата, което отслабва перспективите пред ползвателите на ипотеки.

Младите хора и работниците извън ЕС са основните губещи на пазара на труда, допълват от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още