IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EasyJet отчете рекорден брой от близо 90 млн. пътници за една година

Нискотарифният превозвач планира да увеличи с 10 процента общия брой седалки в самолетите си.

16:42 | 20.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нискотарифната компания EasyJet обяви днес, че е постигнала нов рекорд от близо 90 милиона пътници, които е превозила за една година, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Това е увеличение с 10 процента спрямо предходната отчетна година.

Британската компания е превозила 88,5 милиона пътници между октомври 2017 година и края на септември 2018 година, с процент на затоварване на самолетите от 92,9 на сто.

Чистата печалба се е увеличила за същия период със 17 процента до 385 милиона лири (400 милиона евро).
Компанията обяснява този си успех с приоритетното си предоставяне на обслужване на летищата, които са разположени най-близо до големите градски центрове.

EasyJet е успяла да продължи растежа си, наблягайки на кратките европейски маршрути, в момент, в който конкурентите са изпаднали в затруднено положение. Британската компания Monarch и германският авиопревозвач Air Berlin фалираха, докато големият й конкурент Ryanair бе изправен пред социално недоволство и беше принуден да анулира хиляди полети.

Италианската авиокомпания Alitalia също е в затруднено положение и EasyJet е депозирала една от трите оферти за придобиване. Тези оферти в момента се разглеждат от властите в Рим.

За отчетната 2018-2019 година EasyJet обяви, че е уверена в способността си да продължи растежа, като планира да увеличи с 10 процента общия брой седалки в самолетите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още