IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Твърд Brexit ще засегне ликвидността на финансовите пазари

Няма да можем да смекчим всички възможни негативни последици за икономиката, предупреди Валдис Домбровскис

20:58 | 02.04.19 г.
<p>
	Еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Снимка: Ройтерс

Brexit без сделка ще предизвика нарушения и може да има последици за ликвидността на финансовите пазари, заяви еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

Европейският съюз изработи поредица от мерки за справяне с Brexit без сделка, които във финансовия сектор включват временно признаване на базирани във Великобритания клирингови къщи, обработващи трансакции с деривативни продукти на стойност трилиони евро.

Но Домбровскис отправи предупреждение: „Няма да можем да смекчим всички възможни негативни последици за икономиката“, заяви той пред икономическата комисия на Европейския парламент по време на редовното си изслушване.

Той говори ден след като британският парламент отново не постигна съгласие за формата на Brexit и заяви, че има „материален риск“ Великобритания да напусне ЕС на 12 април без споразумение за раздяла.

Домбровскис предупреди, че твърд Brexit ще нанесе икономически и финансови щети на ЕС и Великобритания. „Ще има нарушения. Може да има последици за ликвидността“, заяви той пред евродепутатите.

Английската централна банка (АЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) изразиха готовност да осигурят ликвидност, ако Brexit без сделка създаде опасност от замръзване на пазарите.

Но ликвидността може да бъде засегната от наложените ограничения върху мениджърите на компании от ЕС, които търгуват с акции на британските фондови борси, заяви официален представител на Европейския съюз.

След Brexit базираните в Лондон финансови оператори ще бъдат третирани като чужденци, което означава, че може да чакат евентуално разрешение за обслужване на клиенти от ЕС с години.

Brexit беше определен като един от основните рискове за финансовата стабилност на ЕС в конфиденциален доклад, подготвен от Европейския съвет за системен риск (ЕССР), оглавяван от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за среща на официални представители на еврозоната преди ежемесечната среща тази седмица на финансовите министри от блока.

Домбровскис все пак отбеляза, че финансовата система на ЕС е силна и може да издържи на силен икономически спад. Финансовата стабилност ще бъде запазена, допълни той.

Еврокомисарят обаче повтори призивите си към банки и други финансови оператори да се подготвят за Brexit без сделка, за да могат да се приспособят към този сценарий, ако той в крайна сметка се сбъдне.

Други нарушения на финансовите пазари може да бъдат причинени от националните закони в оставащите 27 страни членки на ЕС, които се различават в интерпретирането на правилата за финансови договори с базирани във Великобритания компании след Brexit.

Твърд Brexit може също така да обезсили клаузи в договори за емитиране на облигации, издадени от банки в Европейския съюз въз основа на английските закони, което ще увеличи проблемите с финансирането на кредиторите в момент, когато трябва да изграждат повече буфери срещу възможни загуби въз основа на нови регулации в ЕС и в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още