Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС очерта обхвата на санкциите срещу Турция заради сондажите край Кипър

Санкциите ще се състоят в забрана за пътуване в ЕС и запор на имущество на хора и организации

ЕС очерта обхвата на санкциите срещу Турция заради сондажите край Кипър

Снимка: Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) съобщи, че е приел днес рамка за ограничителни мерки в отговор на неразрешените проучвания, извършвани от Турция в Източното Средиземноморие. 

Още по темата

Рамката ще даде възможност за санкциониране на хора и организации, отговорни за или участвали в дейности, свързани с неразрешени проучвания за полезни изкопаеми в Източното Средиземноморие. Санкциите ще се състоят в забрана за пътуване в ЕС и запор на имущество на хора и организации. Ще бъде забранено предоставянето на средства на включените в списъка.

Днешното решение е пряка последица от заключенията на Съвета на ЕС от 14 октомври, одобрени от Европейския съвет на 17 и 18 октомври. На 15 юли 2019 г. Съветът на ЕС изрази съжаление, че въпреки многократните призиви за прекратяване на незаконните дейности в Източното Средиземноморие, Турция продължава проучванията в кипърските териториални води. Съветът подчерта отново, че подобни незаконни дейности имат сериозно непосредствено отрицателно въздействие върху отношенията между ЕС и Турция. Съветът отново призова Турция да действа в дух на добросъседство и да зачита суверенитета и правата на Кипър в съответствие с международното право.

Заради продължаващите и новите незаконни проучвания от Турция, Съветът на ЕС беше решил временно да преустанови преговорите по всеобхватното споразумение за въздушен транспорт и за момента да не свиква заседания на Съвета за асоцииране и допълнителни заседания на диалозите на високо равнище между ЕС и Анкара. Съветът на ЕС одобри предложението на ЕК за намаляване на предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и прикани Европейската инвестиционна банка да преразгледа своите кредитни дейности в Турция, особено по отношение на кредитирането с държавна подкрепа.

Съветът на ЕС реши, че върховният представител по външната политика и сигурността, и ЕК, следва да продължат да работят върху възможни целенасочени мерки. На 14 октомври Съветът на ЕС изрази сериозно безпокойство за незаконните дейности на Турция в Източното Средиземноморие и изрази съжаление, че Анкара още не е отговорила на многократните призиви за прекратяване на тези дейности, се допълва в съобщението.

/БТА/

 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
взели решение санкциите да не обхващат анадолските манaфи, за да може "да продължат да работят върху възможни целенасочени мерки..."

Още от Европа
Великобритания може да смекчи правилата за ваксинирани туристи