Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС очерта обхвата на санкциите срещу Турция заради сондажите край Кипър

Санкциите ще се състоят в забрана за пътуване в ЕС и запор на имущество на хора и организации

ЕС очерта обхвата на санкциите срещу Турция заради сондажите край Кипър

Снимка: Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) съобщи, че е приел днес рамка за ограничителни мерки в отговор на неразрешените проучвания, извършвани от Турция в Източното Средиземноморие. 

Още по темата

Рамката ще даде възможност за санкциониране на хора и организации, отговорни за или участвали в дейности, свързани с неразрешени проучвания за полезни изкопаеми в Източното Средиземноморие. Санкциите ще се състоят в забрана за пътуване в ЕС и запор на имущество на хора и организации. Ще бъде забранено предоставянето на средства на включените в списъка.

Днешното решение е пряка последица от заключенията на Съвета на ЕС от 14 октомври, одобрени от Европейския съвет на 17 и 18 октомври. На 15 юли 2019 г. Съветът на ЕС изрази съжаление, че въпреки многократните призиви за прекратяване на незаконните дейности в Източното Средиземноморие, Турция продължава проучванията в кипърските териториални води. Съветът подчерта отново, че подобни незаконни дейности имат сериозно непосредствено отрицателно въздействие върху отношенията между ЕС и Турция. Съветът отново призова Турция да действа в дух на добросъседство и да зачита суверенитета и правата на Кипър в съответствие с международното право.

Заради продължаващите и новите незаконни проучвания от Турция, Съветът на ЕС беше решил временно да преустанови преговорите по всеобхватното споразумение за въздушен транспорт и за момента да не свиква заседания на Съвета за асоцииране и допълнителни заседания на диалозите на високо равнище между ЕС и Анкара. Съветът на ЕС одобри предложението на ЕК за намаляване на предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и прикани Европейската инвестиционна банка да преразгледа своите кредитни дейности в Турция, особено по отношение на кредитирането с държавна подкрепа.

Съветът на ЕС реши, че върховният представител по външната политика и сигурността, и ЕК, следва да продължат да работят върху възможни целенасочени мерки. На 14 октомври Съветът на ЕС изрази сериозно безпокойство за незаконните дейности на Турция в Източното Средиземноморие и изрази съжаление, че Анкара още не е отговорила на многократните призиви за прекратяване на тези дейности, се допълва в съобщението.

/БТА/

 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
взели решение санкциите да не обхващат анадолските манaфи, за да може "да продължат да работят върху възможни целенасочени мерки..."

Още от Европа
Жозеп Борел: ЕС не иска изостряне на отношенията с Русия