IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия заплашва общия бюджет на еврозоната още преди неговата поява на бял свят

Властите в страната са против проекта на Еманюел Макрон и може да се откажат от участие в него

21:47 | 08.04.19 г.
<p>
	Вопке Хьокстра (вторият отдясно наляво) с финансовите министри на Естония, Финландия и Австрия <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вопке Хьокстра (вторият отдясно наляво) с финансовите министри на Естония, Финландия и Австрия Снимка: Ройтерс

Холандия е готова да се откаже от плановете за създаване на общ бюджет на еврозоната, ако в рамките на механизма не бъдат изпълнени исканията на властите в страната. 

Това сериозно застрашава бъдещето на проекта още преди неговото създаване.

Пред в. Financial Times холандският финансов министър Вопке Хьокстра заяви, че неговото правителство ще участва в бюджета – детайлите около който ще станат ясни през юни, само ако отговаря на строгите холандски условия, включително за предоставяне на право на вето за отделните страни върху решенията за разходи.

„Това е много чувствителна тема и за да участваме това трябва наистина да отговаря на нашите изисквания и желания. Само тогава това ще бъде нещо, в което ще вземем участие“, посочи Хьокстра.

Финансовият министър е заявил в частен разговор пред еврогрупата, че е готов да остави останалите 18 страни от еврозоната да продължат с проекта без Холандия. Според дипломат от водеща европейска столица настроенията са по-скоро да се позволи на Холандия да напусне проекта, отколкото да се саботира осъществяването му.

Въпреки това позицията на Хага само показва за пореден път разединението сред страните в блока и липсата на консенсус по по-значимите предстоящи реформи. Те също така са знак за особената съпротива срещу някои определени елементи от бюджета, въпреки че мащабът на част от тях беше значително намален спрямо първоначалната идея на Еманюел Макрон.

Кралството е един от най-пламенните критици на водения от Франция проект, чиято основна цел е да помага на страните от валутния блок по време на криза. Хьокстра и премиерът Марк Рюте многократно са призовавали европейските правителства да поемат собствената си отговорност за своите икономически въпроси, а не да разчитат на помощ от средства на данъкоплатци в блока.

Финансовите министри на еврозоната имат два месеца да приключат основните елементи на бюджета, включително приоритетните направления за отпускане на средства, източниците на приходи и това кой ще държи основно контрола върху процеса по взимане на решения.

По време на среща в Букурещ през миналата седмица финансовите министри не можаха да решат различията си за това как трябва да функционира бюджетът. Холандия, Финландия, Австрия и Ирландия са против амбициозните предложения на Франция и към момента предпочитат придържането към настоящото европейско законодателство.

Хьокстра заяви, че подкрепя система, при която Европейската комисия и ръководителите на отделните правителства ще имат последната дума за това как да бъдат харчени европейските пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още