IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Панчугов: Големият въпрос е дали Путин е рационален играч

България е в пряка опасност заради зависимостта от руски газ, но и при конфликт заради Украйна в Черно море, посочи политологът

13:03 | 23.02.22 г. 2
Христо Панчугов: Големият въпрос е дали Путин е рационален играч

Според него обаче ако това не е така, ако виждаме един вече излязъл от равновесие политически лидер, който се води от дневен ред, различен от рационалния подход в международните отношения, тогава потенциалните проблеми са доста сериозни, посочи политологът.

По думите му не може да разбере каква е крайната цел, която преследва руският президент. Панчугов предположи, че от стратегическа гледна точка логичното допускане би било търсенето на независимост на двете територии (Луганската и Донецката области - бел. ред.) и създаването на буферна зона пред разширяването на НАТО.

„Политически обаче Путин не иска това. В неговата реч имаше искане НАТО да се изтегли дори от територии, в които вече е. Не просто да спре разширяването на Алианса. Това, освен странно, е и неизпълнимо условие", смята политологът.

Панчугов предупреди, че България е в пряка опасност, свързана със зависимостта от руски газ, но отбеляза, че конфликтът в Украйна създава редица други опасности, сред които нестабилност, несигурност и възможен конфликт в Черно море.

"Ако Путин е способен да наруши споразуменията от Минск и преди това споразумението за независима Украйна, той може ли да наруши Конвенцията "Монтрьо" и въобще начина, по който се регулира достъпът през проливите на военни съдове в Черно море“, риторично зададе въпроса си политологът.

Ще се наруши ли балансът на силите в Черно море? Има ли опасност от съживяване на конфликтите в Нагорни Карабах и между Азербайджан и Турция? Как имперското минало на Русия влияе на отношението на руснаците към Украйна? Провалиха ли се НАТО и ЕС в намирането на добър изход от ситуацията в Украйна? Ще стигнат ли танковете до Донецк и Луганск или ще продължат навътре в Украйна? Разминаха ли се западните лидери с единната си позиция? Защо е от ключово значение Китай да бъде привлечен за съюзник и партньор на НАТО и ЕС? На тези и други въпроси ще получите отговор, ако гледате целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Ако намеренията на България са да вреди на големия си съсед, тя ще трябва да търси "независимост" от него и зависимост от своите господари. Защото България отдавна се отказа от своите национални интереси. Пресен пример е как ПростотоКирото отиде в Скопие СЛЕД като там приеха ВМРО. Каква работа има това момченце на повикване, освен да осс.ере окончателно нещата с БЮРМ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още