Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Икономиката на Европа се отваря, но доверието на бизнеса и хората е потиснато

Търсенето е ограничено, защото големите разходи не са приоритет, показват резултатите от редовното проучване на ЕК

Икономиката на Европа се отваря, но доверието на бизнеса и хората е потиснато

Hollie Adams/Bloomberg

Европа вече е отворена за бизнес след блокадата. Зелени издънки се показват от икономическите развалини и показват активност и увереност.

Проучването на настроенията на бизнеса и хората, осъществено от Европейската комисия, за май показва обаче, че нагласите остават мрачни, пише Bloomberg. Това предполага, че възстановяването ще е бавно.

Хората най-накрая могат да напуснат домовете си за нещо повече от пазаруване на хранителни стоки, но мнозина не смятат, че е време за големи покупки да други стоки. Данните за спестяванията показват, че има ограничено търсене, защото в момента големите разходи не са приоритет.

Това създава безпокойство сред икономистите, че блокирането може да причини шок на потреблението, а той може да нанесе дългосрочни икономически щети.

Не е изненадващо, че хората не пазаруват на фона на ръста на безработицата и заявленията на множество компании, че засега няма да наемат хора. Голяма част от бизнеса отваря частично заради правилата за социално дистанциране, а някои фирми изобщо не отвориха. Така картината на пазара на труда изглежда мрачна.

Строителството и производството са особено засегнати. Затворените фабрики се опитват да се върнат към нормалното, но нямат достатъчно поръчки, което допълнително може да окаже натиск върху заетостта и потреблението.

Продажбите в чужбина вече не са кой знае каква опция, тъй като заради затворените или частично затворените граници и постоянните опасения за втора вълна на вируса засилва песимизма сред мениджърите в индустрията.

При потиснато търсене компаниите не са оптимистични за цените. Очакванията за продажните цени остават занижени в различните сектори и икономики. Това неминуемо ще удари печалбите на бизнеса, а оттам представлява още една заплаха пред работните места.

Правителствата се опитват да разсеят някои от тези страхове и подкрепят икономиките си с мащабни програми. Европейският съюз представи тази седмица безпрецедентно предложение за стимулиране на икономиката за 750 млрд. евро. Ще последват още стимули в много страни, тъй като правителствата се опитват да съживят икономиките след карантината в последните два-три месеца.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
4
 
5
Dr. Vatnikov до: фиг.1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Психологическия профил на такива, като тоя кавръков, е ясен - нищопостигнали и неможещи индивиди, знаейки, че и нищо няма да постигнат в бъдеще, изпитват огромна радост, когато можещите и успяващите страдат.
Дребни душици, сър.
2
 
5
 
4
фиг.1 до: nkavrakov1982
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Бизнесът и по-голяма част от хората бързо се приспособяват. Може вече да не харчат както преди, но и от глад няма да тръгнат да умират само за да ти направят кефа.
2
 
3
 
3
Dr. Vatnikov до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
* "бyлгaр, бyлгaр"
2
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Мда, капацитета на доста хора стига до там, че да обяснят случващото се с "да измислят някоя друга простотия"...

По-жалкото е, че подобни индивиди получават трибуна, където да извикат "***, ***" преди да се пльоснат в басейна.
2
 
6
 
1
преди 2 месеца
Кой луд ще се втурне да харчи и да щрака с пръсти както преди пандемията...?Е,има и такива,но са малък процент.Масово хората се притесняват за доходите си,бизнеса си,доверието е разрушено,шамара беше не шамар,ами удар в тила,мощен и безпощаден.Кой ще гарантира на потребителите,пе след месец,два,три,няма да строят света в една редица отново....или няма да измислят друга простотия...?

Още от Европа
С проявата на сила в Средиземноморието Ердоган отклонява вниманието от кризата