IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика може да плати висока цена, ако кризата в Каталуния продължи

Според неблагоприятния сценарий, развит в нов анализ, икономиката може да се свие със 17 млрд. евро през 2019 г.

10:09 | 23.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Испания може би ще плати висока цена заради искането за независимост от Каталуния, коментира Bloomberg.

Макар че министър-председателят Мариано Рахой се намеси, за да поеме управлението над региона, предстоящите избори в Каталуния може да се окажат нов стимул за движението за независимост. Според Oxford Economics това означава продължаваща несигурност, което налага риск върху настроенията, цените на акциите и облигациите.

В най-лошия случай разширяването на Испания ще бъде по-слабо и икономиката ще се свие със 17 млрд. евро през 2019 г. Тази „неблагоприятна“ позиция – макар да не е основната прогноза на Oxford, предполага постоянен ръст на доходността по облигациите от 50 базисни пункта и 10-процентов спад на цената на акциите през 2018 и 2019 г. спрямо основния сценарий.

„Икономическото влияние на кризата с независимостта на Каталуния все още не е ясно, но засиленото политическо напрежение вече повиши несигурността до най-високите ѝ нива от над десетилетие“, казва главният икономист за еврозоната Анхел Талавера.

Каталунската криза избухна на 1 октомври, когато бившото регионално правителство проведе референдум за независимост, след който реши, че му се дава мандат да обяви независимост от Испания. Рахой отговори, позовавайки се на конституционните си правомощия, като освободи правителството на Каталуния, разпусна парламента и свика регионални избори на 21 декември.

Докато стотици компании, водени от CaixaBank, местят адресите на централите си извън региона, икономическият министър Луис де Гуиндос предупреди, че кризата взима своите жертви както от каталунската, така и от испанската икономика. Основният индекс на Испания IBEX 35 се понижава с около 3,5% от края на септември, а спредът върху 10-годишните държавни ценни книжа спрямо германските облигации почти не се изменя.

Анализът на Oxford взима под внимание и т.нар. индекс на несигурността по икономическата политика, който измерва броя на новините, съдържащи думата „несигурност“ и свързани термини в основните испански вестници, за да измери политическия риск. Той задминава нивата си от 2016 г., когато Испания изпита трудности с формирането на правителство. Доверието на домакинствата и бизнеса също ще пострада, ако нивата останат високи, смята Талавера.

Според основния сценарий икономическото влияние на Каталунската криза ще бъде ограничено, а растежът ще бъде 2,6% през тази и 2,4% през следващата година. При по-неблагоприятния сценарий с продължително напрежение в Каталуния разширяването се очаква да е по-слабо – 1,5% и 2% съответно през 2018 и 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още