IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кнот: ЕЦБ ще започне обсъжданията за увеличаване на лихвите през януари

Десетилетието на евтините пари накара хора и компании да вземат повече евтин дълг от когато и да е било, но стимулите за неговото изплащане са ограничени

09:55 | 09.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клаас Кнот <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Клаас Кнот Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще трябва да започне обсъждания за увеличаването на лихвените проценти през януари, твърди гуверньорът на Холандската централна банка Клаас Кнот, цитиран от Ройтерс.

„Никой не може да очаква настоящите хармонизирани финансови условия да продължат за дълго. И когато те се променят, ще стане ясно кой е взел твърде много дълг“, посочи холандският член на Управителния съвет на ЕЦБ.

Кнот посочи кризите в Турция и Аржентина като доказателство за това колко бързо могат да се променят финансовите условия и предупреди, че „обрат е възможен и в развитите държави“.

Десетилетието на евтините пари накара хора и компании да вземат повече евтин дълг от когато и да е било, заяви Кнот, но допълни, че в същото време са ограничени стимулите за неговото изплащане.

Подобни рискови действия могат да доведат до ощетяващи загуби, тъй като фактори като търговското напрежение, възможността от твърд Brexit или бързото покачване на американските лихвени проценти могат да доведат до „рязка корекция“ на финансовите пазари, предупредиха от Холандската централна банка в своя двугодишен доклад за финансовата стабилност.

В същото време Кнот посочи, че ЕЦБ ще продължи „предпазливо“ да нормализира паричната си политика, което означава, че на първо място банката ще сложи край на политиката си за покупка на активи в края на тази година.

„Не виждам причина това да не бъде направено и не очаквам да се появи причина“, заяви Кнот.

ЕЦБ намали наполовина нетните покупки на облигации през този месец до 15 млрд. евро месечно. Финансовата институция заяви, че ще запази това темпо до декември, след което програмата се очаква да приключи.

След това гуверньорите от Управителния й съвет ще започнат дискусиите за времевата рамка на първото покачване на лихвените проценти от 2011 г. насам, посочи Кнот.

Той потвърди досегашната позиция на банката, че лихвите ще останат на сегашните си рекордно ниски нива до следващото лято, но по думите му това са само очаквания. „Както всеки статистик знае, очакванията представляват средната стойност на сбор от резултати и винаги съществува възможността от изход в ляво или дясно от тази точка“, посочи той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Айде започва подготовката за предстоящото шоу. Ще има фойерверки, балони от всякакви цветове и големина, очакваше се това.. ха - ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още