IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои страни ще плащат повече в бюджета на ЕС заради Brexit?

Битката за следващия бюджет на съюза ще бъде "протяжна и кървава", твърдят запознати източници

18:10 | 30.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Битката за пари между водещите страни членки на ЕС може да достигне безпрецедентни размери.

Предстоящото излизане на Великобритания означава, че блокът ще изгуби един от ключовите си нетни платци – когато плащанията на една страна членка на ЕС надминават приходите й от членството в съюза.

Това ще създаде дупка в следващия бюджет на ЕС от около 7,8 млрд. паунда (10 млрд. долара) на година в нетни изражения. И въпросът кой ще запълни празнотата безпокои много страни членки.

Преговорите ще се превърнат в „протяжна и кървава битка“, казва пред CNBC представител на ЕС в Брюксел, пожелал да остане анонимен заради чувствителността на разговорите.

Оставащите 27 страни членки в съюза спорят за цифри, но също и за процеса по действителното получаване на средства от Брюксел.

Цифрите

Нетните плащания на Германия в ЕС достигнаха 13,4 млрд. евро през 2018 г., което е най-високият дял в региона. Той отразява и размера на германската икономика.

Според съобщения в медиите по-рано тази година вноската на Германия може да нарасне от 15 млрд. евро през 2020 г. на 33 млрд. евро през 2027 г., а тази на Холандия също може да се увеличи със 75% в резултат на излизането на Великобритания.

Но Даниел Грос, германски икономист и директор на базирания в Брюксел институт CEPS, казва, че тези цифри изглеждат „непостижими“.

„Нетни 33 млрд. евро изглеждат наистина трудни за постигане, тъй като това би представлявало близо 1% от германския БВП и би означавало, че почти нищо няма да бъде харчено в Германия“, допълва той в имейл до CNBC.

Бюджетът на ЕС се използва за финансирането на политиките на блока, вариращи от развитие на селските райони до сигурност и защита на човешките права.

„Преговорите за бюджета обикновено са трудни. Този път те ще бъдат необичайно трудни в ЕС“, казва пред CNBC Холгер Шмединг, главен икономист в компанията Berenger.

“Германия няма да приеме да плаща два пъти повече от досегашната си нетна вноска. В крайна сметка тя ще се съгласи да подкрепи непропорционалния дял на британските пари... Но допълнителният германски принос ще бъде обвързан с условия като пренасочване на средства към екологични каузи“, казва Шмединг.

Според Грос, ако приемем, че Германия ще поеме една трета от вноската на Великобритания, тогава „германската нетна вноска ще нарасне от 13,5 на 16 млрд. евро, или от около 0,4% на 0,5% от БВП“.

Европейската комисия, която е една от институциите на ЕС, участващи в преговорите за бюджета, проведе пресконференция в сряда, за да разясни съобщения в медиите по бюджетните въпроси.

„Разходите са много важен въпрос, особено предвид факта, че през последните няколко дни някои медии публикуват доста подвеждащи данни, като например съобщават, че ще има удвояване на германската вноска в бюджета“, заяви еврокомисарят Гюнтер Йотингер, който отговаря за бюджета и човешките ресурси.

Политическо упражнение

Бюджетът на ЕС „не е само бюджетно упражнение. Той е и политическо упражнение“, заявява втори официален представител на ЕС, запознат с преговорите.

Франция, например, иска да се прибавят условия за разпределението на средствата. Представители на страната смятат, че страните, които не се съобразяват с ценностите на ЕС, не трябва да получават финансова помощ.

Това обаче е силно непопулярна мярка за правителствата в Полша и Унгария. Остава и въпросът за механизма за преизчисляване и на практика намаляване на вноската на Великобритания в бюджета на Европейската икономическа общност, въведен през 1984 г. Сега, когато страната напуска съюза, някои държави смятат, че този механизъм трябва изцяло да отпадне.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче вече заяви, че Берлин няма да се откаже от механизма.

Вторият представител на ЕС казва пред CNBC, че преговорите за бюджета обикновено предизвикват „недоволство“, но за да се постигне компромис, нивото на несъгласие със следващия бюджет на съюза трябва да е „разумно“.

ЕС трябва да приключи преговорите по бюджета през март догодина и той ще важи между 2021 и 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още