IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Първата фаза на пандемията е зад гърба ни

Германия следва „много отворен и смел път", заяви канцлерът, след като представи пътна карта за отмяна на някои от мерките

18:33 | 06.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ANDREAS GORA / POOL</em></p>

Снимка: EPA/ANDREAS GORA / POOL

Развитието на пандемията от коронавируса в Германия в момента е оптимистично  въпреки първите стъпки към премахване на ограниченията, смята германският канцлер Ангела Меркел. Ежедневните нови заразени в цялата страна са само в трицифрения диапазон, заяви Меркел в сряда в Берлин след видеоконферентна среща с премиерите на федералните провинции за това как да се процедира по-натам. Цифрите са „много приятни", каза канцлерът.

"Преминахме първата фаза на пандемията", каза тя. Но все още на Германия ѝ предстои дълга битка с вируса. Ето защо все още е важно да се спазват правилата за дистанция и да се носят маски в  обществени помещения.

Целта за забавяне на разпространението на вируса е постигната, потвърди Меркел. Ето защо Германия може да разреши допълнителни стъпки за отваряне:

Ограничения за контактите: принципно се удължават до 5 юни. Въпреки това федералните и провинциалните правителства са се съгласили, че членовете на две домакинства ще могат да се срещнат отново  - например две семейства, две двойки или членове на два апартамента. Те обаче би трябвало да продължат да се държат на разстояние 1,50 метра един от друг.

Правила за посещение: За клиники, домове за възрастни хора и за домове за инвалиди ограниченията за правилата за посещение се разхлабват в цялата страна. Всеки пациент или местно лице трябва да може да има посещение от конкретно лице.

Магазини: Всички магазини в Германия трябва да могат да се отварят при определени условия - без ограничение на търговската площ.

Популярни спортове: Федералното правителство и федералните провинции възнамеряват  отново да разрешат спортните тренировки на открито. Но спортуващите трябва да се придържат към определени изисквания. Трябва да се гарантира разстояние от 1,5 до 2 метра и спортът трябва да се практикува без контакт.

Бундеслига: Футболната Бундеслига може да продължи прекъснатия сезон с мачове без зрители от втората половина на май.

Отговорност: Федералните провинции поемат отговорността за по-нататъшното облекчаване на ограниченията. Трябва обаче да гарантират, че в общините или в градове с повече от 50 нови инфекции на 100 000 жители, в рамките на седем дни незабавно отново ще се прилага последователна концепция за ограничаване.

Същевременно Меркел подчерта, че съществуват регионални различия за пандемията. Ето защо според нея е важно да има механизъм за спешни случаи, за да може да се реагира бързо в даден регион, ако броят на новите инфекции отново се увеличи.

Меркел имала добро усещане за решенията. „Трябва да внимаваме да не позволим това нещо да се изплъзне от нас." Германия "пое по смел път", заяви Меркел: „Не сме наложили никакви забрани в големи части от икономиката“, каза тя. В други страни половината от производството е спряна. В това отношение Германия следва „много отворен и смел път“. Бизнес асоциациите многократно критикуват решенията на политиците и изискват ясна пътна карта за мерките за отваряне. В много отрасли поръчките и продажбите се сринаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още