IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте натискът върху Мей да се откаже от предложението и да подаде оставка

Шансовете да понесе поражение и на гласуването следващия месец са големи, което ще обезсмисли оставането ѝ на премиерския пост

15:39 | 22.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тереза Мей е изправена пред нарастващ натиск да се откаже от новото си предложение за сделката за Brexit и да подаде оставка като премиер до дни. Това съобщават запознати с въпроса източници пред Bloomberg.

Няколко високопоставени правителствени представители посочват, че са били изненадани от това, че новото предложение на премиера, което цели да спечели подкрепа за сделката с ЕС, е било прието толкова зле и то толкова бързо.

Според запознатите приближените на Мей знаят, че има малък шанс нейното споразумение за излизането на Великобритания от блока да мине на гласуване в Камарата на общините, дори и след обещанието това да гарантира възможност за втори референдум за Brexit.

От своя страна Европейската комисия все още изчаква предпазливо развитието на ситуацията на Острова.

Европейската комисия следи отблизо и търпеливо събитията в Лондон, но засега нямаме друг коментар. Това заяви говорител на ЕК по повод новото предложение на Мей, цитиран от БТА.

Говорителят не отговори на въпрос дали ЕК и Лондон са разговаряли по възможностите за промяна на политическото изявление към споразумението за оттегляне на Великобритания.

Досега ЕК нееднократно заяви, че самото споразумение не подлежи на предоговаряне, но е открита за промени на рамката за бъдещите отношения, очертана в изявлението.

ЕК отказа в сряда поканата на британски журналисти да даде препоръка на британците как да гласуват в насрочените за утре в страната избори за евродепутати. Нямаме партийни и политически виждания или предпочитания, посочи говорителят. Той не отговори дали ЕК ще поправи грешката си, призната от председателя Жан-Клод Юнкер, че не се е включила в кампанията преди референдума за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Помрачаването на шансовете за намиране на изход от задънената улица, която в момента се намира процесът по Brexit, отново дръпна надолу цената на британския паунд, който поевтинява спрямо долара с близо 0,4% до 1,2568 долара към 15 ч. българско време.

Спрямо еврото лирата отбеляза рекорден 13-ти ден на понижение, достигайки цена от 1,13367 евро.

И все пак няма паника на пазара на опции, където настроението по отношение на паунда е негативно, но все още далеч от нивата, които сигнализират, че трейдърите залагат на Brexit без сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
"Оставаме членове на ЕС (до някакъв бъдещ момент) "По-добре ужасен край, отколкото ужас без край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ПИЧ
преди 4 години
Депутатите не искат Брекзит. Те са богати хора и разбират, че инвестициите им ще се обезценят. Съответно бламират Тереза. Това се видя отдавна . Каквото и да предлага Тереза, те все ще го отхвърлят. Така няма да има Брекзит, нищо че народа бил искал (в някакъв минал момент). Тереза ще каже на народа - ето аз сключих сделка за Брекзит, ама депутатите не я одобряват. Оставаме членове на ЕС (до някакъв бъдещ момент)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
dakl
преди 4 години
съпротивата й става все по безмисленна и контрапродуктивна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още