IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите думи в речника на готините еврократи през 2022 г.

В жаргона на Брюксел изобилства от термини като "Корепер", които до голяма степен са неразбираеми за хората

17:47 | 15.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всяка година нови думи влизат в речника ни, набират скорост при употребата им и след това спираме да ги използваме. Няколко години по-късно даже се чудим какво сме имали предвид с тях. През тази година например лексикографите от Оксфордския речник на английския език избраха за дума на 2021 г. "вакс", съкратеното от "ваксина". Те отбелязаха, че употребата на тази дума се увеличава 72 пъти в различни комбинации.

Европейските чиновници също имат свой жаргон, често неразбираем за хората, коментират от Politico. Надеждите са, че някой ден думи като "Корепер" (Комитет на постоянните представители на страните от ЕС - основният орган, който подпомага взимането на решения в Европейския съвет - б.р), "Пакт за стабилност" или "субсидиарност" (принципът, че европейските правила не се прилагат, ако техните действия не са по-ефективни от националните. Той обаче не важи за области, които са от изключителната компетентност за ЕС - б.р.) ще навлязат в живия живот извън Брюксел.

Но какви ли могат да бъдат новите думи в речника на по-готините еврократи през тази година? С голяма доза чувство за хумор от Politico предлагат някои от тях.

Пангела
Това описва чувството от липсата на германския канцлер Ангела Меркел. Ето и пример за използване в изречение: "ЕС изпада в криза и чувствам пангела атаки".

Супер страшно събитие

Панелна дискусия между експерти в Брюксел по технически въпрос. Мерките за избягване на супер страшно събитие включват социална дистанция, изключване на Zoom и други канали за комуникация и деинсталиране на приложения на социални мрежи. Особено внимание трябва да се подхожда към предложения, съдържащи думите "модератор", "мозъчен тръст" или "таксономия".

Триалог

Новата форма на правосъдие в Полша. Обвиняемият се изправя пред състав от трима независими съдии - експерт, назначен от партията "Право и справедливост", министър от правителството на "Право и справедливост" и Ярослав Качински (лидер на партията "Право и справедливост" - б.р.). По този начин се гарантира, че няма намеса на нито една партия в процеса, освен от "Право и справедливост". Но това може и да е за добро, защото в името ѝ се съдържат думите "право" и "справедливост".

Rololz

Шега за сметка на ЕК, която се опитва да накара Полша и Унгария да обърнат внимание на върховенството на закона - основна ценност на ЕС. Ето и как звучи в изречение: "Чухте ли речта на Фон дер Лайен? Пълен rololz!".

SchLepen

Новият властови център в ЕС - обединението между Олаф Шолц и Марин льо Пен, но ще се използва само ако френската националистка спечели президентските избори в страната, които ще се проведат през май.

Покрай френските президентски избори пък се формира още един термин - снизходително обяснение. Той ще се използва, когато се посочват очевидни клишета, които да обясняват шансовете за преизбиране на френския президент, особено съдържащите препратки към Наполеон или Шарл дьо Гол.

Игра на калмари

Това е процесът по преговори за годишните квоти за улов на риба във ЕС.

Фукус

Изненадващ нов съюз между Франция, Великобритания (UK) и САЩ (US) или накратко това, което французите очакват от британците и американците да опитат да правят с тяхната външна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Бе както и да го кажеш, се си е прос.тотия..На кого му пука за подобни и,ди,отии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Ironhorse
преди 2 години
"Коперер"Хахахах, аааа хахахахаправилното Е .. КОРЕПЕР ... и те са КОРЕПЕР 1 и КОРЕПЕР 2.Делянке, Делянке ... Ако са ти платили за тази статия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Комисията Клашников за предателство на европейските народи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
А пичку матерна за ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още