IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц направи още една крачка към канцлерския пост в Германия

Настоящият финансов министър от социалдемократите се радва на комфортна преднина в одобрението на избирателите

11:01 | 13.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Все още е твърде рано за германските социалдемократи да отварят шампанското, но те искат да го сложат да се изстудява.

В неделния “Triell“ - предпоследният тристранен дебат между водещите кандидати за германски канцлер, Олаф Шолц от социалдемократите и настоящ вицеканцлер, отново се очерта като явен победител.

Няколко блиц анкети сред публиката показват, че според зрителите Шолц е най-силният кандидат за поста по редица критерии, пише онлайн изданието Politico.eu.

Лявоцентристката Социалдемократическа партия в някои анкети води с 6 процентни пункта само 2 седмици преди вота и Шолц е в позиция да наследи Ангела Меркел, но ще трябва да събере коалиция. Според социологическите проучвания най-вероятните му партньори са Зелените и свободните демократи, които подкрепят бизнеса, или Зелените и лявата партия.

Армин Лашет, кандидатът на управляващата Християндемократическа партия, имаше само една задача в неделя вечер: да подкопае доверието на избирателите в Шолц. Той показа най-доброто от себе си, но не успя.

Лашет влезе в кампанията като фаворит и се държеше като такъв, представяйки се като центрист, който няма нужда да се омърсява с атаки срещу опонентите си. Поредица от грешки обаче доведе до рязък спад на неговата популярност. Това го принуди да промени тактиката в последните седмици.

В неделя стана ясно, че агресията не е силната страна на Лашет. Критиките му към Шолц изглеждаха добре репетирани, чак до жестовете на ръката му.

Основната линия на атака на Лашет беше да се съсредоточи върху политическата близост на Шолц с два големи финансови скандала като настоящ финансов министър, а също и преди това като кмет на Хамбург. Единият е мащабната измама, довела до краха на платежната фирма Wirecard, а другият – т.нар. афера CumEx , обширно наказателно дело, свързано с укриване на данъци в голям мащаб.

Въпреки че Лашет очевидно успя да влезе под кожата на Шолц с неоправданата си критика за справянето с делата, той не успя да нанесе нокаутиращ удар. Лашет постави Шолц в защита, но последният успя да потуши обвиненията, поне отчасти, със спокойна контраатака. Шолц дори успя да обясни обвиненията към министерството, че служители не са проследили доклади за потенциално пране на пари.

Олаф Шолц определи атаките на Армин Лашет като „неистови“ и „нечестни“. В крайна сметка зрителите станаха свидетели на разговор от типа „той каза, тя каза“. Това означава, че Шолц, който играеше надеждния центрист, е успял да защити позицията си.

„Умереността е правилният път“, коментира лидерът на социалдемократите по повод един от коментарите на Лашет. Това може да е мотото на неговата кампания.

Лашет обвини Шолц, че не изключва коалиция с лявата партия, идеологическата наследница на комунистическата партия в Източна Германия, сценарий, който консерваторът определя като „изключително опасен“. Това е позната линия за всеки, който следи кампанията или като цяло политическата ситуация в Германия от 90-те години на миналия век.

Дали подобни аргументи могат да помогнат на Лашет да спечели нерешителните избиратели, от които се нуждае – това е под въпрос.

Най-доброто представяне на дебата, поне според мнението на много анализатори, е на кандидатката на Зелените Аналена Бербок. Тя се представя като гласът на бъдещето, който идва да спаси планетата.

Все пак, като се има предвид резкия спад на популярността на Зелените през последните седмици, представянето на Бербок едва ли ще окаже голямо влияние върху изхода на изборите. Дебатът в неделя беше на практика двубой между Шолц и Лашет и всеки до голяма степен игнорира Бербок, за да се съсредоточи върху другия.

Допитванията след дебата показват, че мнението на много избиратели изобщо не се е променило. Преди дебата 43% от анкетираните от обществената телевизия ARD изразяват подкрепа за Шолц, 19% - за Лашет, и 13% - за Бербок. След дебата рейтингът на Шолц остава без промяна, а Лашет и Бербок се сдобиха с още няколко пункта, но са доста зад него.

Това може да се обясни с факта, че дискусията се фокусира върху добре утъпкани терени, от пандемичната политика до начина, по който кандидатите ще се борят с изменението на климата.

Темата за външната политика почти отсъстваше от дискусията въпреки реалността, че следващият лидер на Германия ще прекарва голяма част от времето си в справяне с един все по-непредсказуем свят. Европа бе спомената само мимоходом.

Кандидатите трябва да се срещнат за последен път следващата неделя. Ако и този дебат протече по същия начин, социалдемократите може да си поръчат повече балони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още