Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Повечето индекси в Европа отчетоха спадове въпреки оптимизма около пандемията

Повечето индекси в Европа отчетоха спадове въпреки оптимизма около пандемията

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Голяма част от основните европейски борсови индекси завършиха първата сесия от второто полугодия на червена територия въпреки оптимизма около напредъка в намирането на ваксина срещу коронавируса, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете ръст от 0,24% до 361,19 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 0,41% до 12 260,57 пункта.

Френският измерител CAC се понижи с 0,18 на сто до 4926,94 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 0,19% от стойността си, като се смъкна до равнище от 6157,96 пункта.

Проучване за коронавирусна ваксина от Pfizer и BioNTech, показва, че техния медикамент създава неутрализиращи антитела. Резултатите бяха публикувани онлайн, но все още не са поместени в медицинско издание.

„Ние сме окуражени от клиничните данни на BNT162b1, един от четирите иРНК конструкти, които оценяваме клинично и за които имаме положителни, предварителни резултати“, казва Катрин Ю. Янсен, ръководител на изследванията и разработките на ваксините в Pfizer.

Компанията също така заяви, че ако ваксината получи регулаторно одобрение, тя очаква да направи до 100 милиона дози до края на годината и „потенциално“ повече от 1,2 милиарда до края на 2021 г.

Инвеститорите проследиха в рамките на днешния ден няколко новини относно икономиката на Европа. Индексът на мениджърите по поръчките за сектора на промишлеността в еврозоната се е повишил от 39,4 пункта през май до 47,4 пункта през юни. Това е най-високото ниво на показателя за последните четири месеца. Очакванията за предстоящата година се подобриха на фона на надеждата, че по-нататъшното облекчаване на ограниченията срещу коронавируса ще подкрепи търсенето.

В същото време продажбите на дребно в Германия нарастват с 13,9% на месечна база през май след спад от 6,5% през април, сочат данни от Федералната статистическа служба, публикувани в сряда. Това е най-големият ръст на показателя от началото на статистиката от февруари 1994 г.

Пак в Германия, броят на загубените работни места само през второто тримесечие на годината в страната достига 678 000. Така общият брой на безработните остава малко под 3 милиона, праг, който не е прекрачван от 2011 г. насам.

При индивидуалните акции книжата на Sanofi поскъпнаха с 0,47 на сто, докато тези на Novartis прибавиха 0,71% към стойността си. Акциите на Royal Dutch Shell отчетоха 0,86% ръст в цената, докато книжата на италианската Eni поевтиняха с 0,93%.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС няма да поднови договора с AstraZeneca за доставка на ваксини