IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представителите на ЕС28 отхвърлиха черния списък на ЕК срещу прането на пари

Отхвърлянето на предложението беше очаквано след критиките за методологията

17:58 | 06.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Представителите на 28-е страни членки на Европейския съюз отхвърлиха днес предложения от Европейската комисия черен списък срещу прането на капитали и финансирането на тероризма, включващ Саудитска Арабия, предаде Франс прес, позовавайки се на европейски източници.

Представителите на 28-е държави са отхвърлили единодушно списъка, представен от комисията преди близо три седмици, посочиха двама от източниците.

Очаква се министрите на вътрешните работи от ЕС официално да потвърдят отхвърлянето на списъка в четвъртък на заседание в Брюксел.

Отхвърлянето на предложението беше очаквано след критиките за методологията, използвана за съставянето на списъка и след натиска на Рияд и Вашингтон над ЕС. Това е обрат за Европейската комисия, която на 14 февруари предложи към списъка да бъдат прибавени още седем държави и така "високорисковите" страни в него да станат 23, отбелязва АФП.

Сред новите седем страни, добавени от Комисията към черния списък, освен Саудитска Арабия бяха включени Панама и четири американски територии: Американска Самоа, Гуам, Пуерто Рико и Американските Вирджински острови.

Тези четири територии, както и Панама и Саудитска Арабия, не фигурират в списъка на Групата за финансови действия срещу прането на капитали, известна със съкращенията си Gafi, председателствана в момента от Съединените щати.

Сред 16-е страни от първоначалния списък вече фигурират Иран, Ирак, Пакистан, както и Етиопия и Северна Корея.

Включването в списъка не означава въвеждане на санкции, но задължава европейските банки да извършват засилен контрол над финансовите операции с клиенти или финансови учреждения от тези страни.

От петдесетина внимателно проверени страни комисията заключи, че 23 имат "стратегически отклонения" в борбата с прането на капитали и финансирането на тероризма.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още