IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Безработицата в Европа почти ще се удвои тази година

В най-лошия сценарий заетостта ще се върне на нивата от миналата година едва до 2024 г., прогнозира консултантска компания

12:23 | 20.04.20 г.
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Безработицата в Европа може почти да се удвои през идните месеци като до 59 млн. работни места са застрашени от съкращаване за постоянно, както и от намаляване на заплащането и на работните часови заради коронавирусната пандемия, сочат данни на консултантската компания  McKinsey, цитирани от Ройтерс.

Според компанията безработицата в 27-те страни членки на ЕС ще достигне връх от 7,6% през 2020 г. и ще се върне към нивата си отпреди кризата през четвъртото тримесечие на 2021 г. Но в най-лошия сценарий безработицата може да достигне връх от 11,2% през 2021 г. с възстановяване на нивата от 2019 г. до 2024 г.

Безработицата в еврозоната достигна 12-годишно дъно през февруари, месеца преди широкото въвеждане на мерки за овладяване разпространението на коронавируса в Европа. Безработицата в 19-те страни, споделящи единната европейска валута, достигна 7,3%, което беше най-ниското й ниво от март 2008 г. насам.

McKinsey съобщава, че последиците ще варират сред демографските групи и индустриалните сектори.

„Загубата на тези работни места ще бъде не само трагедия на индивидуално равнище, но и много болезнено от икономическа гледна точка“, посочва компанията в доклада си.

Той подчертава близката връзка между нивото на образование и краткосрочния риск за работните места, „която може да задълбочи съществуващите социални неравенства“.

Половината от застрашените работни места са в секторите на обслужването на клиенти и продажбите, хранителните услуги и строителството. В сектора на търговията на едро и дребно в Европа 14,6 млн. работни места може да бъдат застрашени, както и 8,4 млн. работни места в хотелиерството и хранителната промишленост и 1,7 млн. работни места в изкуствата и забавленията.

По-рано този месец Европейската комисия предложи програма за субсидиране на заплатите, насърчаваща работодателите да намаляват работното време на служителите вместо да закриват работните им места. Планът може да е на стойност 100 млрд. евро (108,76 млрд. долара), финансиран чрез заеми, гарантирани от всички страни членки на ЕС.

Комисията очаква съюзът да изпадне в дълбока рецесия тази година заради коронавирусната пандемия, която рязко забавя икономическата дейност в 27-те страни членки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още