IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и САЩ влязоха в словесна надпревара за ядрените си възможности

И Москва, и Вашингтон настояват, че тяхното ядрено въоръжение изпреварва това на останалите страни, а проваленият експеримент в Русия стана само пореден повод за доказване

22:40 | 13.08.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия е много по-напред от САЩ в разработването на нови ядрени ракети въпреки проваления тест на руско въоръжение, който предизвика реакция и у американския президент Доналд Тръмп.

Неговият руски колега Владимир Путин „многократно е казвал, че руските разработки в тази област задминават нивото, достигнато от други държави и са в значителна степен уникални“, заяви говорителят на държавния глава Дмитрий Песков. Неговото изказване е в отговор на туит на Тръмп, в който той заяви, че САЩ разполагат с подобна, „макар и по-напреднала технология“, като тази, причинила ракетната експлозия, която отне живота на петима учени.

Според Песков изказването на президента не е изненадващо, тъй като от години е известно, че САЩ работят по подобни програми.

На 8 август взрив в Архангелска област отне живота на петима учени по време на тест на ракетен двигател, който използва „изотопни източници“ на захранване, на крайбрежна платформа в Бяло море.

Коментарът на Тръмп потвърждава спекулациите в руските медии, че тестваното оръжие е ракета SSC-X-9 Skyfall, известна в Русия като „Буревестник“. За първи път оръжието бе представено по време на традиционното годишно обръщение на Путин миналата година.

В същото време по-рано от руската държавна метеорологична служба съобщиха, че нивата на радиация в пристанищния град Северодвинск, в близост до мястото на тестовете, са достигнали до 16 пъти над нормата веднага след инцидента.

Гама радиацията, измерена на шест от общо осем локации в града с 180 000 жители, варира от 4 до 16 пъти над нормата от 0,11 микросиверта на час. Въпреки това нивата остават в рамките на допустимото, като дори и най-високите им измерени стойности се равняват на рентгенова снимка при зъболекар, посочва говорителят на Световната ядрена асоциация Джонатан Коб. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
Achtung
преди 4 години
Ай ти почети, че това дето са го правили реднеците е правено и от *** през 50-те и 60-те, тоест почти по същото време.http://***.aviation-history.com/articles/nuke-bombers.htmОбщото с това което правят сега е само думичката ядрен двигател. За 60 години бая вода е изтекла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Спящият бик
преди 4 години
Кой има по-силно ядрено оръжие е неточен въпрос. По-важно е кой е по-луд, за да го използва!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 8
korn
преди 4 години
Руските роби от България веднага наскачали да защитават господарите си. И *** ще правят ако им нареди господаря от Кремал. Джъндери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 10
Frosty
преди 4 години
Няма да се изненадам, ако американските бракми дето уж щели да ги дават на Боко *** след 2024-та година, се окажат втора употреба с превъртян километраж, пребоядисани 30 годишни консервирани трошки взети от пустинята Мохаве...Американците ще научат българските пенсионери как да ядат старо американско желязо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 11
cum on ABBA face
преди 4 години
Затова ли ботокса се е впил като кърлеж в Сирия, за да спаси света? савецките *** винаги са освободители и спасители.На руските амбреажи/*** фактите никога не ви изнасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 11
michaelis12
преди 4 години
не че Сащови само технологии за "благото на човеците" праят, то не беха virus by design в лаборатории та Ебола Мебола Птичи Пичи и секви грипове, бомбардират Югославия и Япония с атомни бомби, Фейсбокклуцци и прочее за пране на мозъци и подлушване .... Кат ги гледам обаче бая се съобразяват с Мордор щот ше ядат дървесината и я ядоха в Сирия и къде ли не. Ние поне сме без "технологии за смърт" за тва ни еббът голи на площада с 3 милрд. данък напред и самолети с превъртен километраж през крив куррр ше видиш. Тва е кой го има тва не мое го еббътт наведен, нас от секъде и всеки за квото и да било .... А ако опре до радиация нема страшно тя насекъде ходи и стига, така че споко .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Не си спомням на Песков или на Рогозин дъщерята, на въпроса в Москва ли учите бе отговорила "Слава богу, не". Отговора на въпроса правят ли руснаците въоръжение и ракети на световно ниво е "Слава богу, не".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
***, за какви ядрени технологии става дума?Янките си приватизираха заводите за обогатяване на уран,а "невидимата ръка" на пазара ги удуши.Що технологиите им за обогатяване си остават много енергоемки, сиреч неефективни.... Само това ти стига, а имам за писане поне още 1 тон подобни факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 16
zelka007
преди 4 години
авва , те ти да четеш кога са първите разработки и работни прототипи на това дето *** не могат да възпроизведат дори ...http://***.holosgen.com/about-us-1-2/къде са '50-'60 години на миналият век , къде е 2019 ... в кое не е прав перчема ? това , с което нагъваш и разгъваш локуми по форума , може ли да ти пресметне в петилетки технологичната изостаналост на алкашките :))) ... с какъв акъл на европейска територия трябва да изпитваш несъвършенствата си и да са им длъжни всички да им дишат радиоактивния прахоляк ... ?!?и я ни светни шо на песков , оня с часовника за 600 бона , дето сега се упражнява колко са велики *** , дъщеря му бачка стажанкта в ЕП :))) ... що не я държат в масква бе , или в петербург :))) ... що не е в православната ко.чи.на а в ЕП ?!? ... д.е.б.а и лицемерните гн.у.сни съветско-руски чиновници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 16
Solar Power
преди 4 години
Истината е че Русия освен технология за смърт друго не може да прави. Изобщо не. Е интересуват стига радияцията да не стига до тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още