IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Курц: Спирането на нелегалната миграция е част от борбата на Европа срещу антисемитизма

Лидерът на дясното правителство на Австрия бе домакин на форума, посветен на борбата срещу антисемитските и антиизраелските настроения

22:00 | 21.11.18 г. 1
<p>
	Себастиан Курц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс

Спирането на незаконната миграция трябва да е част от борбата на Европа срещу засилващия се антисемитизъм, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц на състоялата се днес във Виена конференция с участието на еврейски лидери.

Лидерът на дясното правителство на Австрия бе домакин на форума, посветен на борбата срещу антисемитските и антиизраелските настроения, в която взеха участие учени и представители на Европейския съюз.

"Силният наплив от имигранти от мюсюлмански страни може да причини проблеми, като например друго разбиране за Израел или антисемитски идеи, каквито не желаем да се разпространяват в обществата ни", подчерта Курц.

Австрийският канцлер отбеляза също, че антисемитските възгледи не са свързани единствено с религиозната вяра и че са споделяни и от много хора, които не са религиозни.

На конференцията проблемът бе разгледан във всичките си проявления, като например вековните предразсъдъци по отношение на евреите в Европа, позициите на крайнодесните и крайнолевите партии и антисемитизма сред имигрантите. 

Участниците в конференцията предупредиха, че се засилва езикът на омразата в интернет пространството и други форми на тормоз.

Данни от проучвания на антисемитизма в Европа сочат, че близо една пета от анкетираните в Германия, Австрия, Ирландия и Португалия не биха приели евреин за член на семейството си.

Конференцията във Виена е част от инициативата на канцлера Курц за подобряване на отношенията с Израел, след като еврейската държава отказа да контактува с министри от крайнодясната Австрийска партия на свободата, която е коалиционен партньор в правителството на Курц.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който във видеообръщение нарече Курц "истински приятел на Израел", планираше да присъства на конференцията, но отмени посещението си заради правителствената криза в Израел.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
На това му се вика йезуитска лексика - видите ли, не че имаме нещо против мигрантите, ама да не вземат да тръгнат разни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още