IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скептиците на пълните блокади във Великобритания намаляват

Защо ограниченията се забавиха толкова, питат опозиционни лидери в страната

15:13 | 06.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Борис Джонсън. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън. Снимка: Архив Ройтерс

Какво може да направи един месец и един нов щам на коронавируса, коментира европейското издание Politico по повод новото пълно затваряне на Англия. На 1 декември 2020 година премиерът Борис Джонсън беше изправен пред сериозни критики дори и от депутатите от собствената му партия, след като наложи сериозни ограничения във връзка с разпространението на коронавируса.

Само месец по-късно страната е в пълна блокада, британците са призовани да останат по домовете си и с ограничени възможности за излизане, а това решение среща много по-малко критики.

Това никак не е изненадващо - коронавирусът отново е в стихията си през последните дни във Великобритания и здравната система е под огромен натиск. В периода между 27 декември и 2 януари новите случаи на заболяването в страната са 1,1 млн., което означава, че 1 на всеки 50 души във Великобритания е болен.

За сравнение през септември 1 на 900 души имаше коронавирус, показват данните на здравните власти в страната.
Само за ден във вторник (5 януари) беше съобщено за повече от 60 хил. нови случая на коронавирус и 830 починали. В болница са над 26,4 хил. души.

Досега са ваксинирани 1,3 млн. души и целите на правителството са да ускори процедурата по ваксиниране.

Сега сме в различна ситуация, признава депутатът от партията на консерваторите Питър Боун, който гласува срещу втората блокада през ноември. За него наличието на нов щам, който се разпространява бързо, променя ситуацията. Вече има и ваксини, които обещават да бъде сложен края на проблема, посочва още той.

Всъщност сега Джонсън е критикуван от опозицията не за тежките ограничителни мерки, а за тяхното забавяне, посочва още Politico. Учените съобщиха за нов, по-заразен щам на вируса на 18 декември 2020 година. Решението за пълното затваряне на страната дойде на 4 януари 2021 година.

"Има сериозни въпроси, на които правителството трябва да отговори", коментира лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър. Той попита още и защо още не е заработила системата за тестването на населението, както и защо има толкова малко време за британците да намерят начин да се справят със затварянето на училищата и детските градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още