IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей може да се откаже от гласуване в парламента на сделката за Brexit

Това обаче ще стане само ако се окаже, че няма достатъчно подкрепа за своето споразумение

14:15 | 23.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей е заявила, че може да не подложи плана си за излизането на страната от Европейския съюз на гласуване в парламента идната седмица, предаде БТА.

В писмо до депутатите министър-председателят тази нощ им съобщи, че ще внесе сделката за ново гласуване в парламента, но само „ако стане ясно, че има достатъчно подкрепа“ за нея.

Тя отбеляза също, че ще й е необходимо одобрението на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, за да предложи споразумението си за гласуване за трети път въпреки възраженията му. Бъркоу заяви по-рано този месец, че трети вот би нарушил парламентарните правила, ако споразумението не претърпи промени.

В писмото Мей напомня, че ако сделката бъде одобрена, Великобритания ще напусне Европейския съюз на 22 май - дата, договорена с Брюксел.

Депутатите отхвърлиха сделката два пъти и в последните дни не показват склонност да я подкрепят. Ако споразумението не бъде одобрено, по план Великобритания би трябвало да напусне Европейския съюз на 12 април.

В събота в центъра на Лондон ще се проведе шествие в подкрепа на провеждането на втори референдум, който би дал възможност на британците възможност да останат в ЕС въпреки вота от 2016 г. за напускане. Организаторите очакват в него да вземат участие близо 1 млн. души и то да стане е една от най-мащабните протестни прояви.

Над 4 милиона души подписаха само за броени часове електронна петиция в подкрепа на спирането на процедурата по чл. 50, който официално задейства процеса на Brexit.

Походът в центъра на столицата се очаква да завърши пред сградата на парламента, който продължава да е разделен по отношение на развода. Въпреки седмиците на разширени дебати, консенсус по предстоящите стъпки не се очертава.

В писмото си до депутатите Май отбелязва, че все още има опции, включващи удължаване на срока, което обаче ще изисква Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент през май.

Тя посочва още, че Лондон може да отмени задействането на чл. 50, но това би било предателство към вота за напускане на ЕС, а също, че е възможно Великобритания да напусне и без сделка.

В знак на помирение премиерът предложи да се срещне с депутатите, за да обсъдят политиката за Brexit, след като в речта си в четвъртък тя изглежда обиди мнозина законодатели, като обвини парламента за буксуването на процеса по напускането на ЕС, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още