Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Владимир Путин: Руската ядрена енергетика изпреварва всички останали

Русия строи най-много енергоблокове от всички страни по света, категоричен е руският държавен глава

Владимир Путин: Руската ядрена енергетика изпреварва всички останали

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Атомната индустрия на Русия е изпреварила всички останали страни. Ние правим най-много атомни енергоблокове и работим наистина много добре. Това обяви президентът на Русия Владимир Путин в деветата серия на проекта „20 въпроса към Владимир Путин“, цитиран от ТАСС. 

Още по темата

По думите му Русия е на първо място в света по мощност на заводи за обогатяване на уран и е единствената държава, която управлява промишлен реактор на бързи неутрони. В другите държави работят само изследователски реактори с ниска мощност.

Според Путин развитата атомна индустрия на страната позволява създаването на уникални продукти. „Например първата и единствена в света плаваща атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“. Осъществяват се и разработки за използване на постиженията на атомната индустрия в Космоса“, заяви руският президент.

По данни на Световната ядрена асоциация (СЯА) в момента в глобален мащаб работят 444 ядрени реактора с общ инсталиран капацитет от 394 260 MWe.

СЯА подрежда 10-те страни с най-голям нетен капацитет на ядрени мощности, като на първо място поставя САЩ с 97 837 MWe, следвани Франция (63 130 MWe), Китай (45 518 MWe), Япония (31 679 MWe), Русия (28 355 MWe), Южна Корея ( 23 123 MWe), Канада (13 554 MWe), Украйна (13 107 MWe), Германия (9 515 MWe) и Великобритания (8 923 MWe).

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
6
 
12
 
15
Dr. Vatnikov до: bgMan
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Прав си.

Последните реални иновации в Расия бяха по времето на СССР.
Сега я карат на фейслифтове - и при военната техника и навсякъде.
Нормалния руски учен вече не се произвежда, за сметка на закрити училища се пръкват нови църкви и кръжоци по разглобяване на автомат, а малкото останали учени отиват...къде...при децата на московския елит, на Запад.
24
 
15
 
14
преди 6 месеца
Руската ядрена енергетика е изпреварила останалите единствено по брой инциденти, броя на жертвите, големина на замърсени, отровени и негодни площи.
Останалото са надувки на един комплексар, който има все по-малко възможности да накара нацията си да бъде радостна и горда от нещо.
12
 
21
 
13
supertrader до: Стоян Петров
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Това да ти е проблема , да имаш излишно електричество което например става и за отопление на домове. Или викаш в демократичната анархия си е друго да се изсекат горите или пък отопление на *** с всякакви видове пушеци. Ако вземат да спрат тези"позитиви" на хората страшно ще им е мъчно.
21
 
14
 
12
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Путин е прав, Русия вече е №1 в тази залязваща технология, която никой друг повече не иска да развива. А след десетина години вече няма и кой да я купува. Сега е последният му шанс да прилъже още няколко балaмуpника.
23
 
15
 
11
Стоян Петров до: vzhekoff
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
За поточетата да напишеш нещо??? Особено за Турския, защото по СП -2 и Силата на Сибир нищо не тече и скоро няма да се случи. Едни празни тръби, като едни големи руски празни приказки. А Турския наистина с мизерни количества, но дава възможност на султана да крещи на царя " Махни се от пътя ми!!!!!!!!!!!!!!!" Хихиихихи......... Царят като добър шахматист с ювелирни многоходовки се наигра с нефта и природният газ, а сега предстои да се наиграе и с ядрената енергетика. В Беларус вече се наигра, защото няма кой да му връща кредита, но истинския фойерверк според мен ще е в Турция и евентуално Египет.

Още от Европа
BASF реже 2000 места в администрацията