IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще плати над 300 млн. долара заради нарушени патенти

Патентният трол Personalized Media Communications съди концерна заради патент, свързан с управлението на цифровите права

09:03 | 22.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jean Chung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jean Chung/Bloomberg

Apple трябва да плати 308,5 милиона долара на Personalized Media Communications, след като жури на федерален съд в Маршал, Тексас, реши през уикенда, че технологичният гигант е нарушил патент, свързан с управлението на цифровите права.

Personalized Media, компания от тези, които в индустрията наричат „патентен трол“, съди Apple за това, че концернът е нарушил патента ѝ с редица технологии, включително FairPlay, която се използва за разпространение на криптирано съдържание от неговите приложения iTunes, App Store и Apple Music.

Експерт, нает от базираната в Шугър Ленд, Тексас, Personalized Media, изчислява, че Apple дължи хонорари за 240 милиона долара. След петдневен процес съдебните заседатели в Тексас наредиха на Apple да плати текущо възнаграждение, което обикновено зависи от нивото на продажбите или употребата.

Apple заяви, че е разочарована от решението и ще го обжалва. 

„Случаи като този, заведени от компании, които не произвеждат или продават никакви продукти, задушават иновациите и в крайна сметка вредят на потребителите“, се казва в съобщение до Bloomberg по имейла от компанията.

Искът първоначално е подаден през 2015 г., но Apple оспорва валидността на патента пред Съда за патентно проучване и обжалване. Американският апелативен съд отмени през миналата година решението на институцията, че някои искове за патенти са невалидни, като по този начин съживи делото и го върна за разглеждане.

Американският окръжен съдия Родни Гилстрап прие през миналата седмица препоръка на магистрат, отхвърляща искането на Apple за признаване на патента за невалиден.

За разлика от Apple, през ноември Google и неговата услуга YouTube спечелиха патентен процес, подаден от Personalized Media за различни патенти.

Патентният трол е подал иск и срещу Netflix, който ще се гледа в Ню Йорк. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още