IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпен смартфон с огромен екран и много функции? Възможно ли е

Китайският Huawei дава отговора с Mate 10 Lite

11:36 | 15.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Компанията</em></p>

Снимка: Компанията

Търсите ли голям телефон, но не мислите, че е честно да давате за него торба пари?  Според Huawei сте намерили решението с Mate 10 Lite – олекотената версия на последния флагман. 

Въпреки че през последните години китайският производител започна да произвежда по-скъпи устройства, той не забравя с какво е започнал. Ето защо в допълнение към Huawei Mate 10 Pro бе представен и Mate 10 Lite. Може да го имате за по-малко от половината от цената на Mate 10 Pro. Но да разгледаме в детайли характеристиките на апарата!

Дизайн и дисплей

Huawei Mate 10 Lite е с тънък метален дизайн от една част. На предната страна е разположен огромният екран. Най-отгоре са двойните предни камери, сензорите и LED светкавицата.

От дясната страна е бутонът за захранване и копчето за сила на звука, докато от лявата страна на телефона се намира слотът за SIM карта. 

Отгоре може да намерим вторичния микрофон със шумопотискане, а в долната част - 3,5 мм жак за слушалки, microUSB порт и високоговорител.

Премествайки се в задната част на телефона, ще намерите двойна камера с LED светкавица, скенер за пръстови отпечатъци и бранда Huawei.

Бидейки толкова тънък телефон, той има лека издатина, което означава, че когато сложите телефона си надолу, обективът на камерата може да се надраска, ако не сте много внимателни.

Поглеждайки към дисплея на телефона, започваме да виждаме интересните функции. Получаваме голям 5,9-инчов панел с разделителна способност 1080 × 2160 пиксела и плътност на пикселите 409.

Екранът е ярък и лесно видим и на открито. Той ще остане достатъчно ярък, за да го използваме под пряка слънчева светлина и достатъчно умело подтиснат, за да може лесно да го използваме в пълна тъмнина. 

Като 5,9-инчов екран телефонът  използва съотношение на екрана 18:9 вместо стандартния 16: 9, с който сме свикнали.

Съотношението между екрана и тялото при Mate 10 lite е цели 83%, с около 10% по-високо от референтните 5,5-инчови модели. 5,9-инчовият диагонал е на  дисплей с пропорции на страните 18:9 – по-издължен от моделите  с 16:9 дисплеи. Това, заедно с ергономичния  му дизайн от плавно преливащи се материали, осигурява изключително удобен и стабилен захват дори с една ръка. 

Екранът на Mate 10 lite има висока FHD+ (1080x2160) резолюция с голяма пикселна гъстота (407 ppi), благодарение на която изображенията са изключително ясни и детайлни. Имаме дори възможността да използваме екрана в съотношение 16:9 с черни рамки или авто настройка, което е особено полезно при гейминг. Можем спокойно да гледаме филм с перфектно качество на устройство, което едновременно се побира в джоба, но е и достатъчно голямо, за да не ни лишава от пълноценното визуално удоволствие. 

Дисплеят на Mate 10 lite показва с 12,5% повече информация спрямо стандартните 5,5-инчови екрани. Тези 12,5% са ключови, за да виждаме целите снимки и видеа в социалните мрежи, повече икони от менюто и повече редове от текстовите файлове, и като цяло да склролваме по-малко, за да стигнем до това, което ни интересува. За тези, които имат навика да четат от телефона си, големият дисплей е ключово предимство, а тук то се допълва от усъвършенстваната eye-comfort система.

Ако сме отворили едновременно две приложения в режима „split screen”, всяко от тях получава повече дисплей пространство, което увеличава продуктивността ни. Мултитаскингът вече не изглежда непосилна задача, а лесен и приятен начин, по който успяваме да свършим както работни, така и лични задачи, благодарение на 8-ядрения Kirin 659 процесор.

Производителност

Заговаряйки за работата на телефона, нека първо да извадим данните. Mate 10 Lite използва собствен чипсет HiSilicon Kitin 659, който е осемядрен, заедно с 4GB RAM.

Навигацията в потребителския интерфейс е гладка и не се забелязва никакво ненужно забавяне. Отварянето на приложения става за прилично време и не ни оставя да чакаме като автобус 280 по зимно разписание, какъвто е случаят с повечето средноразмерни смартфони, които са с по-ниска ефективност. Потребителският интерфейс на китайците се подобри много през последните няколко години и играе ключова роля в представянето на Mate 10 Lite.

Оперативната памет от 4 GB се оказа полезна при приключванията между приложенията и цялостната производителност на телефона. Може лесно да разчитаме да вършим по няколко задачи, без да е необходимо всяко приложение да се опреснява всеки път, когато го отворим.

Камера

Предните камери на Huawei Mate 10 lite са съответно с 13 и с 2 меганиксела. 13-мегапикселовата идва с бленда f/2.0 и нейната задача е да улови и възпроизведе основното изображение с нужната детайлност и острота. Втората 1.75um 2MP камера, която също е цветна, се фокусира върху дълбочината на полето. Това разделение на ролите е известно като хардуерен боке ефект. Така двете камери работят в унисон, а резултатът е много естествено изглеждащо селфи, в което лицето е на фокус, а фонът е пресъздаден с естествената мекота на размитите контури на бокето, което е заснето директно, а не симулирано със софтуерни алгоритми.

Светкавицата има обхват от 120 градуса, което на практика означава, че хвърля светлина и над лицето. Нека се върнем и на основната камера, която е разположена отзад и също е двойна, съответно с 16 MP /2MP сензори на двата си обектива. Първият отговаря за обработването на изображението, а вторият улавя дълбочината на полето, за да създаде професионално изглеждащ "боке“ ефект.

От друга страна, режимът на портрет на предната камера работи доста добре. Снимките, направени без портретен режим, са много детайлни и с доста широкоъгълен обектив, така че може да хванем повече приятели в рамката без никакъв проблем.

Ако включим режима за портрет, нещата стават интересни. Налично е хубаво боке на заден фон, който се изпълнява много гладко, а ефектът е още по-добър в сравнение с тези, направени с основната камера. 

Батерия

Имах съмнения относно батерията от 3,340 mAh на Mate 10 Lite с този огромен екран, но явно грешах. Батерията се представя много добре, като трае цял ден с ползване на мобилните данни, докато правя снимки, играя игри, говоря и проверявам социални медии. Дори ако батерията падне под критичния момент, може да включим режим за спестяване, за да имаме за още няколко часа.

И така – като цяло апаратът предлага отлична стойност, по-дълъг дисплей с високо съотношение на екрана към тялото, чудесни говорители и камери, добър живот на батерията и отлично качество на изработка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още