IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се надпреварват да позлатят SpaceX

Компанията набра нов капитал от 850 млн. долара, оценявайки я на 74 млрд. долара, но е събрала оферти за около 6 млрд. долара в рамките на три дни

10:53 | 17.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мъск представя проект на космическата си компания през 2018 г. <em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Мъск представя проект на космическата си компания през 2018 г. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

SpaceX приключи успешно поредния кръг на мащабно финансиране в размер на 850 милиона долара през миналата седмица, твърдят запознати с финансирането пред CNBC, изпращайки оценката на компанията стремглаво до около 74 млрд. долара.

Компанията е набрала новите средства при цена от 419,99 долара на акция - или само един цент под цената от 420 долара, с която Илон Мъск влезе в новините през 2018 г., когато заяви, че има „осигурено финансиране“, за да направи Tesla отново частна компания.

Последното финансиране също така представлява скок с около 60% в оценката на компанията от предишния ѝ кръг през август, когато SpaceX набра близо 2 млрд. долара при оценка от 46 млрд. долара.

SpaceX не е коментирала темата пред CNBC. 

В допълнение към финансирането, с което SpaceX още ще подсили своите амбициозни планове, вътрешни лица от компанията и съществуващи инвеститори са успели да продадат дялове за допълнителни 750 милиона долара във вторична трансакция, казва един от източниците.

Забележително е, че SpaceX е набрала само част от наличното и предложено ѝ финансиране на пазара, а според CNBC компанията е получила „безумно търсене“ от оферти за около 6 млрд. долара в рамките на само три дни.

Този огромен приток на пари се случва в период, в който SpaceX продължава да развива едновременно два капиталоемки проекта.

Starlink е амбициозният ѝ проект за изграждане на взаимосвързана интернет мрежа с хиляди сателити, известна в космическата индустрия като „съзвездие“, предназначена да доставя високоскоростен интернет на потребителите навсякъде на планетата. По-рано ръководството на SpaceX изчисли, че изграждането на Starlink ще струва около 10 млрд. долара или повече, но смята, че мрежата може да генерира до 30 млрд. долара годишно - или повече от 10 пъти годишните приходи от съществуващия си ракетен бизнес.

Към днешна дата SpaceX пусна над 1000 сателита за Starlink, като същевременно започна да предлага ранни услуги в публична бета версия за клиенти в САЩ, Канада и Обединеното кралство за по 99 долара на месец. Съобщенията за предварителна поръчка казват на потребителите, че SpaceX „насочва покритието във вашия район в средата до края на 2021 г.“, докато други предварителни поръчки говорят за 2022 г.

Компанията разкри пред федералната комисия за телекомуникации през миналата седмица, че Starlink има „над 10 000 потребители в САЩ и в чужбина“, и то само малко повече от три месеца след пускането на публичната бета версия.

Мъск повтори през миналата седмица, че SpaceX планира в крайна сметка да отдели Starlink и да го направи публична компания. Той каза, че Starlink „трябва да премине през дълбока пропаст на отрицателен паричен поток през следващата година или нещо подобно“.

„Щом можем да прогнозираме паричния поток сравнително добре, Starlink ще осъществи IPO“, каза Мъск.

Ракетата Starship на SpaceX представлява другото ѝ амбициозно начинание, като компанията непрекъснато изгражда и тества прототипи в Бока Чика, Тексас. Компанията успешно изстреля множество прототипи на Starship, като ги приземи безопасно след кратки полети до около 500 фута височина. Но двата му най-скорошни полета на голяма надморска височина, въпреки преминаването на множество етапи от развитието, са експлодирали при удари при опитите си за кацане.

Прототипите на Starship са изградени от неръждаема стомана, а компанията има за цел да разработи ракетна система, която може да се използва повторно по същия начин като търговските самолети. SpaceX разработва Starship с цел изстрелване на товари и на до 100 души наведнъж на мисии до Луната и Марс.

Въпреки несполучливите завършвания на последните два полета SpaceX гледа на изстрелванията им като на стъпки напред в развитието на ракетата. Следващият прототип на Starship е на стартовата площадка на компанията, а SpaceX се очаква да опита нов тестов полет през следващите седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още