IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft е започнал офанзивата за Activision след публикациите за проблемите ѝ

Част от причините за ускореното протичане на преговорите е фактът, че и други компании са проявили интерес

12:00 | 21.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Подадена до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ документация хвърля допълнително светлина върху продължилите близо два месеца преговори за придобиване между Microsoft и Activision Blizzard, които доведоха до обявяването на мащабната сделка за закупуване на компанията на стойност 68,7 млрд. долара.

Според подадената информация ръководителят на подразделението Xbox в Microsoft Фил Спенсър е започнал разговори с главния изпълнителен директор на Activision Blizzard Боби Котик три дни след разкритието на Wall Street Journal, в което се твърди, че главният изпълнителен директор не само е бил наясно с проблемите с тормоза и токсичното работно място в компанията, но и активно се е опитвал да защити замесените хора.

Това се случи, след като в продължение на месеци компанията бе засипвана от обвинения за сексуален тормоз на работното място, заради които много от нейните топ лидери напуснаха.

Според подадената информация част от причините за ускореното протичане на преговорите е фактът, че и други компании са проявили интерес към изкупуването на разработчика на игри, след като акциите му се сринаха след обвиненията.

Имало е поне още четири компании, които са се интересували от Activision Blizzard, и въпреки че те не са назовани в документацията, според медийни публикации една от тях се е интересувала само от изкупуването на Blizzard, но сделката е пропаднала, когато бордът е стигнал до заключението, че ще бъде трудно то да се осъществи.

Що се отнася до други подробности за предложената сделка, която в момента се разследва от Федералната търговска комисия на САЩ, Microsoft ще плати на Activision Blizzard 3 млрд. долара, ако сделката се провали.

Покупката на Activision от Microsoft ще разшири значително възможностите на софтуерния гигант в областта на видеоигрите. Не се очаква Котик да остане в Microsoft след приключването на придобиването, което според очакванията на компаниите ще стане през 2023 г., съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на хора, запознати с тези планове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още