IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск към SpaceX: Топ приоритет е новата ракета Starship

Той призова служителите на SpaceX да ускорят процеса по изграждането на следващото поколение ракети Starship „драматично и незабавно"

11:30 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Едва преди седмица SpaceX изстреля астронавти за първи път в корпоративната си история, но главният изпълнителен директор Илон Мъск не иска компанията да почива на стари лаври. Вместо това Мъск призова служителите на SpaceX да ускорят процеса по изграждането на следващото поколение ракети Starship „драматично и незабавно“, пише той в събота в имейл до служителите на цялата компания, цитиран от CNBC.

„Моля, считайте, че основният приоритет на SpaceX (с изключение на всичко, което би могло да застраши връщането на Dragon), е Starship“, пише Мъск в имейла.

От SpaceX не са отговорили веднага на искането на CNBC за коментар.

Космическата компания на Мъск изстреля двама астронавти на НАСА на 30 май, отбелязвайки исторически първи полет с хора за SpaceX и решаваща крачка за космическата програма на САЩ. Ракетата Falcon 9 на SpaceX и  капсулата Crew Dragon изнесоха астронавтите в орбита на път към Международната космическа станция. Както отбелязва Мъск, тази мисия продължава, като космическият кораб е готов да върне астронавтите на Земята през следващите няколко месеца.

В близко бъдеще ракетната система от следващо поколение Starship/SuperHeavy трябва да замени както Falcon 9, така и Falcon Heavy. Тя трябва да бъде 100% за многократна употреба и да може да извежда по 300 спътника Starlink наведнъж.

И според предишни коментари на Мъск плановете на фирмата са да подобрява Starship колкото се може по-бързо във времето и да се създават нови версии в движение. В по-далечна перспектива Starship би трябвало да послужи за транспортиране на хора и товари до Марс.

Досега програмата за развитие на Starship на компанията в Бока Чика, Тексас, претърпя четири драматични неуспеха. Въпреки че SpaceX постигна напредък във всеки етап, най-новият прототип избухна малко след тест на двигателя на 29 май.

Акцентът на Мъск върху Starship се случва девет месеца след противоречив коментар от директора на НАСА Джим Бридънстайн, точно преди SpaceX да разкрие най-новия прототип. Мениджърът на НАСА заяви, че агенцията му иска „да види същото ниво на ентусиазъм" за SpaceX по отношение на изстрелването на астронавти на НАСА, каквото има и за програмата Starship, заявявайки, че е „време за резултати".

По онова време Мъск каза, че „ресурсите на SpaceX са изключително много“ фокусирани върху довършването на развитието на космическия кораб Crew Dragon. Сега, като SpaceX изпълни първата част от ангажимента си да осъществява полети на астронавти на НАСА, Мъск насочва вниманието на компанията към Starship.

Starship вероятно ще има силно отражение и върху финансовите резултати на SpaceX, които не са ясни, тъй като компанията не е публична (за разлика от другия голям бизнес на Мъск - Tesla). Целта е след време многократното използване на Starship да доведе до значително намаляване на разходите и да подобри рентабилността на компанията. Но за да се стигне до този момент, са нужни солидни инвестиции в технологични разработки, откъдето идва и търсенето на свеж капитал за фирмата.

SpaceX е набрала близо 1,7 милиарда долара от началото на 2019 г., като оценката ѝ нарасна до около 36 милиарда долара според източници на CNBC. Компанията непрекъснато набира финансиране, тъй като разработи над три амбициозни програми: космическият кораб Crew Dragon, интернет сателитите Starlink и голямата ракета Starship.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още