IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Apple отново доближи 1 трлн. долара

Ако не беше силната програма за обратно изкупуване на акции, това можеше да се случи още в сряда

08:35 | 02.05.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на Apple Inc поскъпнаха с близо 5% в сряда, като пазарната оценка на производителя на iPhone отново доближи 1 трлн. долара

Apple се бори с Microsoft Corp и Amazon.com за титлата на най-ценната американска компания, тъй като и трите преминаха символичната граница от 1 трлн. долара.

Компанията от Купертино, Калифорния, първа мина тази стойност от трилион долара през август миналата година. Но след това отстъпи назад, когато се появиха признаци за слабото търсене на най-новите ѝ iPhone, особено в Китай, най-големия пазар на смартфони в света.

Акциите на Apple завършиха сесията в сряда с ръст от 4,91%, оценявайки я на около 969 милиарда долара, въз основа на акциите в обращение към 22 април.

Това остави пазарната капитализация на концерна пред тази на Amazon и точно зад тази на Microsoft, с пазарна капитализация от 980 милиарда долара.

Въпреки че продажбите на iPhone се свиха със 17% през второто фискално тримесечие, приходите от услугите на компанията минаха очакванията на Wall Street, а от Apple прогнозират оптимистично трето тримесечие.

Може би изглеждаше, че Apple Inc. е възстановила пазарната си капитализация от трилион долара в сряда сутринта, когато акциите се повишиха силно заради по-добрите от очакваните резултати за второто тримесечие, но според Bloomberg това е по-скоро мираж, отколкото крайъгълен камък.

Въпреки че производителят на iPhone се движеше близо до повторно влизане в 13-цифрения клуб, заедно с Microsoft Corp. и Amazon.com Inc., той не успя да прекрачи този праг поради голямата си програма за обратно изкупуване. Apple имаше 4,601 милиарда акции в обращение към 22 април. Ръстът на цената от 4,9% до 210,52 долара в сряда се равнява на оценка от около 969 милиарда долара.

Apple съобщи за 4,72 милиарда акции в последните си борсови документи. Ако броят на акциите бе останал на същото ниво, Apple би надхвърлила прага от 1 трлн. долара в сесията от  сряда за първи път от ноември насам, изчислява агенцията. 

Акциите на Apple ще трябва да се търгуват на цена от поне 217,34 долара, за да достигне тя  оценка от 1 трилион долара. Това би представлявало ръст от 3,2% спрямо сегашните нива.

Apple похарчи рекордните 24 милиарда долара за обратни изкупувания през тримесечието. Изкупуванията ѝ през миналата година надминаха 70 млрд. долара, или около пет пъти повече от собствените ѝ разходи за изследвания и развойна дейност.

Най-малко осем брокерски компании увеличиха ценовите си цели за акциите след отчета на Apple, като Jefferies направи най-агресивния ход, повишавайки целта си с 50 долара до 210 долара.

„Apple отчете чисто мартенско тримесечие и възходящата прогноза за четвъртото тримесечие, която на фона на негативните настроения на инвеститорите създава по-висок ръст на акциите", казват анализаторите на Morgan Stanley.

Анализатори твърдят, че търсенето на iPhone в Китай става все по-добро, след като Apple намали цените, подобри програмата си за финансиране на устройствата и се облагодетелства от подобрения търговски диалог между САЩ и Китай.

Двадесет и един анализатори препоръчват закупуването на акциите на Apple, докато 18 анализатори са с неутрални прогнози, а двама препоръчват продажба, според данни на Refinitiv от сряда. Общата благосклонност към Apple сред анализаторите я поставя в една група с American International Group и Berkshire Hathaway.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Въпросът е, че при повечето компании свободният обем е само една фикция, защото огромната част от - е в ръцете на рядко търгуващи инвеститори. Така сравнително малобройни спекуланти помпат акцията и - в случая - често продават на неопитни инвеститори, които си купуват акции на Ябълчичката, само защото те говорят по тяхна моба... и съвсем не се замислят, че тия ябълчици не са като ония ябълчици, дето растат по дърветата, но за да пъкнат, трябват сериозни ресурси. Ама то и ония ябълчици не са лесни - то земя да купиш, фиданки да набоцкаш, пък да ги отгледаш, пък да ги пръскаш, пък от хъхpeци да ги вардиш, пък срещу градушка и слана да ги застраховаш, пък да ги обереш, за да може някой неразсъждаващ да рупа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
А че нали тия компании държат ресурсите с дългосрочни концесии? Инфраструктурата - тоже. Ясно е, че петролът, газчицата, желязцето, алуминийчецът, медецът, уранчецът, никелчецът, литийчецът, въглището, кобалтчецът, манганчецът и т.н. няма да избягат - но няма да е толкова лесно друг да пъкне от нищото, че да развие технологическият ресурс, че да поеме концесиите, че да започне да копа и т.н. Целият тоз процес световната икономика изоснови и брутално ще разтърси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
ами Импе , като пуснат кепенците , акционерите ще пият по една студена вода (пу , пепел ми на езика) и те така ... ресурсите ще избегат ли без тези компании ? или добивната техника от находищата ? други ще се наместят на финансовия поток :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Боинг получи държавна безвъзмездна помощ от 20 000 000 000 $ да не фалира.Бай Мъск за сега добре точи и той от държавната им хранилка.Ама да спасяваш компания за 1 000 000 000 000 $......няма начин, или изобщо не е 1 000 000 000 000 $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Импе, то тъй, *** не точно :)Преститурки от всички страни ще получат опорки давият на умряло!Когато нещо загива на Запад, то е трагедия,кога нещо се затрива при славяните, то е статистика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Не виждам нищо в тая компания, което да струва 1 ГБ. За сайтчето за електронна търговийка пък - съвсем.За сравнение - ОБЩАТА пазарна капитализация на двете най-големи петролни компании на света, на най-голямата газова компания на света, на двете най-големи минни компании на света (които - ако пуснат едновременно кепенците, могат буквално да сринат световната икономика), плюс най-голямата хапчева компания на света - е общо под 920 МБ. Познайте от три пъти: какво РЕАЛНО ще се случи, ако Ябълчицата хлопне кепенците? - Ами: НИЩО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още