IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm: Китайският пазар на смартфони се върна към нормалните нива

Базираната в Сан Диего компания запази прогнозата си за своите годишни резултати

12:08 | 30.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Qualcomm Inc. даде оптимистична прогноза за приходите си за текущото тримесечие и заяви, че търсенето на най-големия пазар за смартфони – Китай, е близо до връщане към нормалните нива, предава Bloomberg.

Приходите ще бъдат в диапазона между 4,4 млрд. до 5,2 млрд. долара за периода, завършващ през юни, съобщи в сряда базираната в Сан Диего компания. Медианните очаквания на анализаторите са за 4,77 милиарда долара по данни, събрани от Bloomberg. Печалбата, с изключване на някои фактори, ще бъде от 60 цента до 80 цента на акция, поясняват от компанията.

„Ще видите подобрения от юни, ако Китай е някакъв модел", заяви в интервю за Bloomberg главният изпълнителен директор Стив Моленкопф. „В Китай търсенето на смартфони е „много близо до нивото, което би било нормално, но миксът от 5G е по-добър, отколкото очаквахме“, допълни той.

Инвеститорите следят прогнозите на Qualcomm за индикации за това колко бързо Китай, най-многолюдната нация в света, може да се изправи на крака, след като блокира голяма част от страната и икономиката по-рано тази година. Знаците от Китай могат да предоставят улики за това как европейските и северноамериканските пазари за телефони ще излязат от усилията на тези региони да спрат разпространението на пандемията Covid-19.

Продажбите на най-големия в света пазар на смартфони се сринаха с безпрецедентните 22% през тримесечието, след като избухването на Covid-19 принуди брандовете да затварят магазини, както и създаде транснационални затруднения в доставките, става ясно от доклад на Counterpoint Research. Моленкопф заяви, че проблемът с доставките до голяма степен е решен и бъдещите продажби ще зависят от нивата на потребителските разходи.

Акциите поскъпнаха с около 3% при разширената сесия, след като затвориха на ниво от 78,97 долара за брой в Ню Йорк. От началото на годината книжата на Qualcomm се обезценяват с 10%.

Qualcomm заяви, че приходите за тримесечието, завършващо през март, са нараснали с 4,7% до 5,2 милиарда долара, като са в средата на по-рано зададения диапазон на компанията и надминават оценките на анализаторите. Нетната печалба пада на 468 милиона долара, или 41 цента на акция, от 663 милиона долара, или 55 цента, година по-рано. Като се изключат някои еднократни ефекти, печалбата е 88 цента, в сравнение със средната оценка на Wall Street от 78 цента.

Концернът обвърза своя успех с внедряването на пето поколение мобилни мрежи (5G). Обещанието за сериозен скок в скоростта на предаването на данните накара много потребители да задържат по-дълго съществуващите си телефони и да чакат подобренията. Производителят на чипове предупреди, че търсенето на 5G телефони няма да отечете силен ръст до втората половина на годината.

Китай засилва разходите за изграждане на новите мрежи, докато в Северна Америка са на константно ниво, заяви Моленкопф. В някои части на Европа се отчита забавяне заради усилията за борба с вируса. Все пак компанията поддържа годишната си прогноза за годишните продажби на 5G телефони - между 175 милиона до 225 милиона доставки. Тези телефони изискват по-скъпите чипове на Qualcomm.

Qualcomm е най-големият производител на процесори и чипове, които са основните компоненти в смартфоните. Той поправи лошите си отношения с Apple Inc. и ще си върне сериозната роля в моделите на iPhone, които вероятно ще дебютират по-късно тази година. Компанията обаче загуби дял в Китай, след като Huawei Technologies Co., вторият по големина в света производител на смартфони, се съсредоточи върху родния пазар и започна да произвежда устройства със собствени чипове.

Американската компания получава по-голямата част от печалбата си от лицензионни споразумения по патенти, които покриват основите на съвременните телефонни системи. Qualcomm начислява дял от продажната цена на всеки телефон, платима от производителите на смартфони, независимо дали те използват нейните чипове. Компанията генерира по-голямата част от приходите си от процесори и модеми, които преобразуват радиосигналите в данни и глас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още